Guvernul României nu ar trebui să crească vârsta de pensionare
Sâmbătă, 24 septembrie 2022, cunoscutul sociolog Alfred Bulai a atras atenția asupra unui aspect important: speranța de viață și vârsta de pensionare din România. Potrivit spuselor sale, statele vestice au decis să creastă vârsta standard de pensionare deoarece a crescut speranța de viață a cetățenilor occidentali, însă dacă Guvernul de la București ar lua o asemena decizie, ar fi „criminal”. Dacă de limita de pensionare de 75 de ani, atunci aproape nimeni nu ar mai lua pensie în România.
„Eu un paradox aici. În România o mare parte din populație nu va beneficia de pensie decât atât cât a plătit. Trec peste faptul că ar trebui să fie luat în calcul un profit din banii respectivi care sunt folosiți de către stat. De ce? Pentru că speranța de viață e destul de modestă în România. Te pensionezi la 65 de ani iar speranța de viață e de 70 și ceva. Speranța e mai mare la femei, dar și pensia lor e mai mică pentru că au lucrat mai puțin sau au venituri mai mici. Deci mai rămân doar câțiva ani.
Din această cauză sunt presiunile și în Occident, unii au vrut să fie aliată și la noi această reglementare, ceea ce ar fi fost criminal. Adică activitatea de muncă să meargă spre 70-75 de ani pentru că dacă speranța de viață se ridică spre 80-90 de ani sistemul va avea o problemă. Categoric dacă pui această limită de pensionare de 75 de ani în România, aproape nimeni nu mai ia pensie. Cu alte cuvinte, contează speranța de viață a fiecărei țări”, a explicat Alfred Bulai, în cadrul podcastului „Nod în Papură” de pe canalul de Youtube DCNEWS RO.
Se schimbă Legea Pensiilor. Toți românii care vor să iasă mai devreme la pensie trebuie să știe
Vă amintim că, zilele trecute, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat că până la sfârşitul anului noua lege a pensiilor va fi gata. El a anunţat schimbări majore pentru cei care vor să iasă la pensie anticipat. Este vorba despre românii care au lucrat în condiții grele de muncă. Ei ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare, cât și de încadrarea în grupe speciale de muncă.
„Până la sfârșitul anului nouă lege a pensiilor trebuie să fie gata. Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate. De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani și au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate. Referitor la acele condiții impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.
Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere față de vârstă standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă dar beneficiază de o reducere datorită condițiilor grele de muncă. Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii Cei care beneficiază de condiţii grele de muncă beneficiază de o reducere proporțională cu anii lucrați în condiții dificile de muncă, care sunt reglementate în legea pensiilor.”, a explicat el, în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.