Vestea serii despre pensiile din România! Cât va fi punctul de pensie de la 1 ianuarie
Se schimbă pensiile din România? Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, vrea recalcularea punctului de pensie. El cere ca, pentru contribuţii egale, pensionarii să beneficieze de pensii egale, dar şi creşterea anuală a punctului de pensie, prin care să fie compensată pierderea puterii de cumpărare.
Ludovic Orban a oferit mai multe detalii într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Consiliului Naţional al partidului Forţa Dreptei, desfăşurat la Palatul Parlamentului.
„Forţa Dreptei are următoarele obiective legate de persoanele vârstnice. Primul şi cel mai important obiectiv este aplicarea legii 127, şi anume recalcularea punctului de pensie, astfel încât la contribuţie egală să beneficieze pensionarii de pensie egală, indiferent de anul de pensionare. Este un obiectiv fundamental”, a spus Ludovic Orban.
Budăi ne păcăleşte că se luptă cu Comisia Europeană
Fostul lider al PNL a arătat că din 2017, PSD îi păcăleşte pe pensionari că va realiza acest obiectiv.
„Iar astăzi, în loc să se ocupe Ministerul Muncii de recalcularea pensiilor şi de realizarea unei echităţi între pensionari, astfel încât pensionarii să beneficieze de pensie egală, indiferent de anul de pensionare, la acelaşi nivel de contributivitate, domnul Budăi ne păcăleşte că se luptă cu Comisia Europeană ca să crească procentul de 9,4 din PIB, care să fie alocat pensiilor. Lucrează la o nouă lege a pensiei – nu înţeleg de ce trebuie o nouă lege a pensiei, în condiţiile în care până una alta nu s-a aplicat nici măcar legislaţia în domeniul pensiei”, a spus Orban.
El a menţionat că Forţa Dreptei pledează şi pentru creşterea punctului de pensie în baza unei formule matematice, prin care să fie compensată pierderea puterii de cumpărare.
„Al doilea obiectiv pe care îl avem este ca în fiecare an punctul de pensie să crească pe baza unei formule matematice, care a existat în legea anterioară, care e foarte simplă: compensarea în proporţie de 100% a pierderii puterii de cumpărare, ca urmare a inflaţiei, a creşterii preţurilor, şi, de asemenea, creşterea puterii de cumpărare, în funcţie de creşterea economică, care se reflectă în creşterea salariului mediu brut”, a adăugat fostul premier.
Cât va fi punctul de pensie de la 1 ianuarie. De ce trebuie să se țină cont
Ludovic Orban a susţinut că actuala coaliţie nu vrea să ţină cont de inflaţie şi de creşterea salariului mediu din anul anterior creşterii punctului de pensie.
„De la 1 ianuarie 2023, în mod normal, creşterea punctului de pensie ar trebui făcută în funcţie de inflaţia pe acest an, rata anualizată a inflaţiei din luna anterioară adoptării legii bugetului de stat în şedinţa de guvern şi, de asemenea, în funcţie de creşterea câştigului salarial mediu brut pe anul 2022″, a mai spus Orban.