Deși s-a anunțat că România va cere mai multe schimbări în privința Planului de Redresare și Reziliență, Gheorghe Falcă susține că ministrul Muncii nu a făcut nimic în acest sens. Acesta spune că Marius Budăi nu a transmis la Bruxelles niciun document în privința renegocierii bugetului alocat pensiilor de 9,4% din PIB.
Gheorghe Falcă afirmă că Ministrul Muncii nu a trimis niciun document la Bruxelles
„De un an de zile domnul ministru Budăi ne tot spune că se va lupta cu acel prag de 9,4% din PIB, dar până în acest moment nu a trimis niciun document la Bruxelles, iar negocierea se finalizează la sfârșitul lunii aprilie. Statul poate solicita eliminarea unor bariere din Programul Național de Redresare și Reziliență.
Gheorghe Falcă: Acest minister ne trage în jos cu ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene din PNRR
Gheorghe Falcă susține că ministrul Muncii este în urmă cu toate reformele, iar ministerul ne trage în jos cu tot ce se întâmplă.
,,Domnul ministru este în urmă cu toate reformele. Reforma pensiilor speciale este în urmă, reforma salarizării unice și reforma pensiilor din nou sunt în urmă și acest minister ne trage în jos cu ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene din PNRR, cele două tranșe care trebuie să vină în România, care înseamnă miliarde de euro pentru administrațiile locale, pentru administrația centrală, pentru economia românească. Este nevoie să creăm locuri de muncă. L-am văzut ieri pe președintele Consiliului Județean Vaslui care transmisese la Vaslui sporuri de muncă grea în cadrul Consiliului Județean și noi știm că cel mai mare angajator în Vaslui nu este din sistemul privat, ci este Direcția Protecția Copilului.
Dacă nu reușim să creăm locuri de muncă, nu vom da speranță oamenilor. Dacă vrem să avem pensii cât mai mari pentru cetățeni trebuie să sprijinim cât mai mult sectorul privat pentru a crea aceste locuri de muncă”, a declarat Gheorghe Falcă la Realitatea Plus.
Vicepreședintele PNL îl critica în trecutul apropiat pe ministrul Muncii pentru că este „foarte vocal la tv”, deși „suntem în urmă cu trei jaloane din PNRR”
„Deci nu poți merge foarte departe cu așteptarea realizării acestor reforme pentru că pierzi ritmul investițiilor”, a punctat Gheorghe Falcă.
„Conform Mecanismului de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru, din trei în trei luni, prezintă un raport la Bruxelles, cu referire la reformele pe care le-a realizat, asta înseamnă jaloanele pe care trebuie să le atingem și de două ori pe an, deci la șase luni de zile, se fac tragerile, sumele de bani deja programate în relația dintre statul membru și Comisia Europeană, astfel încât, cu banii pe care-i primesc, să realizeze investițiile prognozate în planurile naționale de redresare și reziliență. România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme (…).
S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori și evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranșă, să fim cu jaloanele atinse. Ei se blochează natural, orice stat membru știe că dacă nu a finalizat reformele, nu are cum să primească banii. (…)”, a declarat, miercuri, Gheorghe Falcă, în cadrul unui interviu acordat pentru RFI.
Există întârzieri pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie. Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică.
Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcții mari. Noi am finalizat protecția avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de președinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon”, a adăugat Gheorghe Falcă.