Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție după decizia Curții Constituționale a României (CCR) de marți conform căreia obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul public este neconstituțională. Oficialul a precizat că, cel puțin în cazul său, va purta masca acolo unde există un risc de îmbolnăvire, adică acolo unde este aglomerație și „nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare”.
„Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație. Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus ministrul Alexandru Rafila, marți seară, la Antena 3.
Rafila: Din primăvară am putea intra într-o viață normală
În ceea ce privește măsurile de relaxare, Rafila speră că acest lucru se va întâmpla în această primăvară, dar a precizat că autoritățile așteaptă întâi o scădere a numărului de cazuri de la ATI.
„Așteptăm să scadă numărul de cazuri la ATI și, atunci, sigur că o să putem să luăm măsuri de relaxare. (…) Când o să avem o scădere susținută în ATI, putem discuta despre ridicarea unor restricții”, a mai zis ministrul Sănătății.
„Sper să fim la finalul pandemiei și, începând cu această primăvară, să intrăm într-o viață normală”, a mai spus Alexandru Rafila.
Guvernul va lua o decizie după ce apare motivația CCR
Guvernul va lua o hotărâre în conformitate de îndată ce va apărea motivarea deciziei CCR de marţi privind neconstituţionalitatea actului normativ care reglementa portului măştii în anumite spaţii, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Deciziile CCR nu se pot pune în discuţie, dar aşteptăm motivarea şi de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, a precizat Cărbunaru referitor la decizia Curţii Constituţionale.
Marţi, CCR a constatat că este neconstituţională Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Astfel, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.