Vlăduța Lupău a avut endometrioză: „Nu mai sufăr, m-am tratat”

Invitată în podcastul „Fain și Simplu” al lui Mihai Morar, Vlăduța Lupău a vorbit despre boala cu care se luptă de ceva vreme. O afecțiune medicală gravă, care afectează 10% din femeile din lumea întreagă, adică 190 de milioane de persoane. Este vorba despre endometrioză.

„În urma mai multor analize, am descoperit că am endometrioză. Nu mai sufăr, m-am tratat. Dar, până să-mi tratez această boală, multe fete mi-au zis că trec prin ce am trecut eu, le sfătuiesc așa. Eu am trecut, până la decizia de a mă opera, pentru că boala asta, cumva, nu are leac prin tratament. Acum, nu sunt eu medic, dar eu am fost la mai mulți medici, până am ajuns să mă duc la operație.

Endometrioza este o boală a secolului la femei care nu are o deslușire. Și ea tot crește. Și, mai mult decât atât, chiar dacă o operezi, are șanse să recidiveze. Și tu, dacă îți dorești un copil și ai această boală, nu prea ai cum să stai să te bazezi că o sa faci tratament și o să fie bine. Deși sunt cazuri, probabil mai puține, care au reușit să rămână însărcinate și având această boală”, a mărturisit recent Vlăduța Lupău.

Ce este endometrioza?

Endometrioza apare atunci când țesutul uterin crește în afara uterului. Ea poate afecta alte organe și poate provoca dureri puternice, care apar, adesea, înainte și în timpul ciclului menstrual. Simptomele includ durere debilitantă, infertilitate, schimbări de dispoziție și alte probleme care pot afecta viața de zi cu zi a unei femei.

La nivel mondial, această afecțiune le face pe femei să piardă zece ore de muncă pe săptămână, adică o zi întreagă de lucru, potrivit unui studiu privind productivitatea de la locul de muncă.

Din nefericire, de multe ori, femeile sunt diagnosticate greșit, lucru care duce la întârzierea tratamentului. La nivel mondial, endometrioza afectează cel puțin 190 de milioane de femei, însă experții medicali cred că numărul real este mai mare din cauza cazurilor nediagnosticate. O mare parte a problemei este reprezentată de dificultatea cu care se confruntă medicii atunci când trebuie să dea un diagnostic deoarece nu există niciun caz în care endometrioza să fie diagnosticată cu ajutorul unui RMN.

„Atât de multe femei sunt nefericite. Își pierd timpul de lucru; își pierd productivitatea. Își pierd locul de muncă din cauza acestei boli. Nu ar trebui să fie discriminate pentru că au această afecțiune”, a declarat recent Dr. Tamer Seckin, un renumit ginecolog și chirurg american, specializat în endometrioză.

„Endometrioza impune o povară economică substanțială asupra societății, în principal legată de pierderea productivității”, au scris câțiva cercetătorii pentru Oxford Journals’ Human Reproduction Update.