Iodura de potasiu se administrează numai în caz de incident nuclear

„Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora.

Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției de la medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, a transmis luni Ministerul Sănătății.

Amintim că, luni dimineața, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că românii cu vârsta până în 40 de ani trebuie să meargă la medicul de familie pentru a ridica rețeta ca să poată primi pastilele de iodură de potasiu gratuit de la farmacie.

Pastilele de iodură de potasiu se oferă gratuit, pe bază de rețetă

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătăţii a anunţat că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este „perfect functional”.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a zis luni Alexandru Rafila.

Potrivit spuselor sale, listele cu farmaciile care distribuie pastilele cu iodură de potasiu sunt disponibile pe site-ul oficial al Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică din fiecare județ.

„Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătăţii.