România nu mai are radare fixe de mai bine de 10 ani, asta deoarece au fost declarate ilegale. În același timp, Uniunea Europeană ne oferă bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a crește nivelul de siguranță pe șoselele din țara noastră.
Este vorba de zeci de milioane de euro pentru radare fixe, camere de supraveghere a traficului și limitatoare de viteză.
Fonduri europene pentru radare fixe, camere de supraveghere și limitatoare de viteză
Poliția Română vrea să monteze 500 de camere video, 300 de radare fixe și 1000 de limitatoare de viteză pe drumurile publice. Acestea vor costa în total 35 de milioane de euro, iar banii ar urma să vină din PNRR. Echipamentele intră în componența unui sistem electronic pentru monitorizarea circulației pe care Ministerul Transporturilor vrea să îl implementeze.
Legislația trebuie adoptată până în decembrie 2022, iar sistemul „e-SIGUR” să devină operațional în cel mult doi ani. Radarele fixe vor semnala comportamentul indisciplinat al șoferilor, dacă depăseșc limita legală de viteză sau dacă trec pe culoare roșie a semafoarelor.
Numerele de înmatriculare ale autovehiculelor vor putea fi citite, iar toți cei care se vor abate de la lege vor fi automat amendați. Din păcate, România ocupă locul fruntaș în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de numărul de decese și răniți grav pe drumurile publice. Numai în 2021 au fost loc aproape 5.000 de accidente rutiere, soldate cu aproape 3.800 de răniți și 1779 de morți.
România, singura țară din UE fără radare fixe
Ministerul Transporturilor a prezentat un proiect de lege pentru sistemul numit „e-SIGUR”. Acesta presupune instalarea unor sisteme de radare pe autostrăzile din România, în contextul în care țara noastră este singura din Uniunea Europeană unde nu există astfel de radare.
Trebuie menționat că sistemul va veni în completarea sistemelor inteligente de transport deja existente.
De asemenea, Ministerul Transporturilor a anunțat că Valea Oltului va fi printre primele tronsoane rutiere unde va fi instalat noul sistem de radare fixe, ca parte a arterei București – Sibiu (A1 / DN7 / E81), unul dintre drumurile vizate alături de DN1, între Bucureşti – Braşov și Autostrada Soarelui, de la București până la Mangalia.
Conform informațiilor transmise de autorități, pe aceste artere ar urma să fie amplasate 131 de radare fixe.
Totodată, reprezentanții Poliției Județene Vâlcea au precizat că ar urma să fie montate până în 20 de astfel de camere inteligente pe tronsonul care străbate județul Vâlcea, de aproximativ 90 de kilometri.