România merită să fie primită în spaţiul Schengen, pentru că a dovedit în mod clar că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţa sa, în contextul războiului din Ucraina.

Kelemen Hunor, despre modul în care a fost tratată România: Eu n-aş accepta şi e greu să înghiţi cerinţe în plus

A spus-o în mod clar vicepremierul României, Kelemen Hunor, care recunoaşte totuşi că mai întâi trebuie să convingem Olanda.

„Tratatul pe Schengen şi criteriile pentru a intra în Schengen sunt criterii tehnice, nu sunt criterii politice”, afirmă liderul UDMR, care spune că au fost greu de înghiţit condiţiile în plus, impuse României.

„Trebuie să-i convingem pe olandezi. Trebuie să aşteptăm, fiindcă în această săptămână se mai face o verificare tehnică, după care se face un raport, o evaluare care va ajunge la fiecare premier, la fiecare guvern din Uniunea Europeană şi acel raport va spune multe lucruri şi sunt convins că cu toţii vom face efortul necesar să îi convingem pe olandezi, fiindcă aici iarăşi trebuie să discutăm foarte sincer.

Tratatul pe Schengen şi criteriile pentru a intra în Schengen sunt criterii tehnice, nu sunt criterii politice. Sunt criterii tehnice, în anii 70-80 de când au început să se dezvolte Spaţiul Schengen. Noi în 2011 am avut raport favorabil spunând că România îndeplineşte toate cerinţele, criteriile tehnice. A fost nu un vot în Parlamentul European, au fost, dacă nu mă înşel, trei voturi pe un raport, că da, România trebuie să intre în Schengen.

Că după aceea unii au inventat nişte criterii politice, e o altă discuţie. Eu n-aş accepta şi e greu să înghiţi cerinţe în plus, când ştii că în tratate există doar criterii tehnice. Sunt convins că România îndeplineşte criteriile tehnice şi în 2022 din acest punct de vedere n-avem o problemă”, a afirmat Kelemen Hunor, invitat la Prima TV.

Le putem spune olandezilor că, din punct de vedere economic, este în interesul nostru comun de a fi în Spaţiul Schengen

Vicepremierul României a mai spus că este în favoarea tuturor cetăţenilor UE ca ţara noastră să devină parte a spaţiului Schengen şi inclusiv comercianţii din Olanda, ţară care încă are rezerve, vor beneficia de pe urma aderării României.

„Facem totul efortul să-i convingem pe olandezi că România poate asigura securitatea graniţelor externe ale Uniunii şi, bineînţeles, Spaţiului Schengen şi că este în favoarea tuturor cetăţenilor să intrăm în Spaţiul Schengen. Şi pentru comercianţii olandezi e important.

Pe de o parte, pe de altă parte, în această perioadă, de când e războiul din apropierea noastră, între Rusia şi Ucraina, România a făcut un efort şi a demonstrat că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţă şi la o graniţă lungă, Ucraina şi cu Republica Moldova.

Deci avem toate argumentele să spunem şi olandezilor că: dragi prieteni olandezi, suntem pregătiţi pentru a asigura securitatea graniţelor externe şi din punct de vedere economic este în interesul nostru comun de a fi în Spaţiul Schengen”, a mai declarat Kelemen Hunor, sâmbătă.