300 de miliarde de euro pentru ca UE să scape definitiv de petrolul lui Vladimir Putin. S-a luat deja decizia
Așadar, președintele Ursula von der Leyen a explicat că investițiile vor include zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaze și două miliarde de euro pentru petrol. Restul banilor vor fi utilizați pentru energia verde.
Totodată, autoritățile europene propun și ținte mai ridicate în UE pentru energia regenerabilă şi economisirea de energie până în 2030, potrivit informațiilor oferite de președintele Comisiei Europene.
„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunţarea la combustibilii fosili şi, cel mai important, să demarăm investiţiile pe scară largă. Aşa că aş spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european”, a declarat președintele Comisiei Europene, conform reuters.com
Prețurile gazelor au atins un nivel record în Europa
Trebuie menționat că anunțul făcut de Ursula von der Leyen a venit în contextul în care prețurile gazelor au atins un nivel record în UE. Europa se confruntă cu o criză fără precedent a facturilor la gaze, electricitate, dar și carburanți, însă ce este mai rău e abia acum va urma.
Mai exact, din cauza noilor incertitudini legate de fluxul de gaze din Rusia către Europa, prețurile gazelor au depășit astăzi 100 de euro pe megawatt/oră. Menționăm faptul că îngrijorările vizează impunerea de către Moscova a unor sancțiuni asupra unor companii cheie de gaze naturale al căror control a fost preluat de Berlin şi întreruperea unui gazoduct care traversează Ucraina.
În ceea ce privește contractele viitoare legate de TTF, preţul de referinţă european al gazelor cu ridicata, acestea au urcat la rândul lor cu peste 12%, până la 106 euro pe megawatt oră, în contextul în care aprovizionarea cu gaze ruseşti a continentului a fost supusă unei serii de noi ameninţări.
O altă problemă o reprezintă și plata gazelor rusești. De săptămâni întregi, de când Putin a decis să schimbe modalitate de plată, comercianţii de gaze se concentrează pe un nou mecanism de plată în ruble cerut de Rusia, care a dus la întreruperea accesului la gazul rusesc pentru Polonia şi Bulgaria.