Vladimir Putin a primit vestea momentului. Decizia luată de o putere mondială îl ia total pe neașteptate. Este vorba de China, care este interesată să-şi refacă stocurile strategice de ţiţei cu petrol ieftin din Rusia. Acesta ar fi un semn că Beijingul îşi întărește legăturile energetice cu Moscova.

Mutarea vine într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina declanșat de Vladimir Putin.

Persoane care au dorit să-şi păstreze anonimatul au susținut pentru Bloomberg că autoritățile din China ar discuta cu Rusia despre achiziţionarea unor cantităţi suplimentare, ţiţeiul urmând să fie folosit pentru a alimenta rezervele strategice de petrol ale Chinei.

China ia o decizie neașteptată pentru Vladimir Putin

Discuţiile sunt la nivel guvernamental, cu o implicare redusă a firmelor petroliere, iar detaliile privind cantităţile sau condiţiile potenţialei tranzacţiei nu au fost încă decise, susţin sursele menționate.

În context, trebuie menționat că preţul barilului de ţiţei a explodat din cauza războiului din Ucraina, iar preţul petrolului rusesc a scăzut deoarece cumpărătorii se feresc să cumpere, pentru a nu le fi afectată reputaţia sau de teama sancţiunilor. În aceste condiții, China își urmărește interesul și ar urmări să-şi înlocuiască ieftin rezervele strategice de petrol. O reacție pe acest subiect nu a venit până la acest moment, miniştrii de Externe din Rusia și China neoferind niciun răspuns la solicitările de a comenta informaţia.

Trebuie subliniat că americanii și englezii s-au angajat să interzică importurile de petrol din Rusia. În paralel, în interiorul Uniunii Europene se au în vedere măsuri similare. Cu toate acestea, ţiţeiul de la grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) încă ajunge la cumpărătorii dispuşi, inclusiv India şi China. Rafinăriile din China cumpără discret ţiţei rusesc de la începutul războiului, chiar dacă restricţiile dure au redus cererea în cel mai mare importator de ţiţei din lume.

Stocurile de țiței ale Beijingului potrivit prognozelor

China nu a oferit date publice referitoare la stocurile sale de ţiţei. Cu toate acestea anumite prognoze au arătat că Beijingul are capacitatea de a stoca peste un miliard de barili, stocuri comerciale cât şi strategice.

„Există posibilitatea majorării stocurilor şi ar fi o oportunitate grozavă pentru ei să facă asta, dacă pot obţine condiţii comerciale avantajoase”, a apreciat Jane Xie, analist la firma Kpler.

Kpler estimează nivelul total al stocurilor la 926,1 milioane de barili, în creştere de la 869 milioane de barili la mijlocul lunii martie, dar încă mai scăzut cu 6% faţă de nivelul record din septembrie 2020. Comparativ, pentru rezervele strategice ale SUA există o capacitate de 714 milioane de barili, în prezent fiind aproximativ 538 milioane de barili.