SUA a respins din start ideea de eliminare a sancţiunilor impuse Rusiei în schimbul deblocării livrărilor de cereale, aceasta fiind o ofertă venită chiar din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Lovitură pentru Vladimir Putin
Conform informațiilor oficiale de la Kremlin, Vladimir Putin i-a transmis premierului italian Mario Draghi că Rusia ar putea elibera nave cu alimente şi îngrăşăminte, pentru a îndepărta pericolul unei crize alimentare mondiale, însă numai cu condiţia încetării „restricţiilor motivate politic impuse de Occident”.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate doar în cazul în care renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei, transmite dpa.
Mai mult, Draghi a spus că în convorbirea telefonică cu Putin a perceput din partea acestuia o disponibilitate de a găsi o soluţie la criza alimentară mondială. Însă, întrebat dacă simte vreo speranţă pentru negocierile de pace în urma dialogului cu preşedintele Rusiei, acesta a răspuns că „Nu”.
După cum este deja știut, Rusia şi Ucraina sunt mari exportatoare de grâu, cu un rol vital în livrările de alimente pe plan mondial. În ultimele săptămâni, comunitatea internaţională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina.
Kievul a informat că marina militară rusă blochează în prezent porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a acuzat Moscova de şantaj, cerând miercuri Occidentului să nu renunţe la sancţiuni până când Rusia nu pune capăt războiului.
Reacție dură a SUA după propunerea liderului de la Kremlin
Vineri, 27 mai, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a anunțat că produsele agricole nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancţiunilor internaționale.
„Nu încape discuţie. Asta face Rusia. Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume. Este vina lor”, a explicat aceasta, cerând Moscovei să înceteze „imediat” războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională.
În același timp, Dmitri Peskov, ministrul de Externe al Rusiei, a acuzat Ucraina de lipsă de realism, susţinând că trebuie îndeplinite cererile Rusiei, inclusiv renunțarea la controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei şi recunoaşterea anexării Crimeei. Totuși, Zelenski a insistat recent că ţara sa nu va renunţa la niciun teritoriu şi este hotărâtă să continue lupta.