Vladimir Putin: Ţările europene nu vor putea renunţa la petrolul rusesc
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține ferm că este imposibil ca unele state europene să renunțe rapid la petrolul rusesc.
„Evident, unele state UE, în a căror balanță energetică ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru pentru o perioadă lungă de timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat Vladimir Putin, marți după-amiază.
În cadrul întâlnirii televizate, înconjurat de manageri petroliști și oficiali guvernamentali ruși, Vladimir Putin a precizat că sancțiunile occidentale și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creștere a prețurilor petrolului la nivel mondial.
Potrivit spuselor sale, prin renunțarea la aprovizionarea cu energie rusă, Europa riscă să plătească prețuri mari la energie pe termen lung, în timp ce competitivitatea industriei sale va fi subminată.
De asemenea, el a afirmat ferm că sancțiunile occidentale au majorat inflația din Europa.
„Există schimbări tectonice pe piața petrolului, iar a face afaceri așa cum se făcea înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puțin probabil”, a completat Vladimir Putin, adăugând că este important să se stabilească un lanț complet de la producător la cumpărătorul final.
Spre final, el a promis ajutor financiar producătorilor interni de petrol, inclusiv facilitarea accesului la împrumuturi și asigurări.
Menționăm faptul că, acum, Rusia se confruntă cu o scădere a producției de petrol nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice din cauza sancțiunilor occidentale, ce complică vânzarea petrolului rusesc la nivel mondial.
Referitor la interzicerea importurilor de petrol rusesc, amintim faptul că, luni seară, șeful diplomației europene, Josep Borrell. a declarat că Uniunea Europeană nu a ajuns încă la un acord comun privind embargoul petrolier asupra Rusiei.
UE nu a ajuns la un acord privind embargoul petrolier asupra Rusiei
„Din nefericire, nu a fost posibil să se ajungă la un acord astăzi”, a declarat Josep Borrell, luni seară, după o reuniune a miniștrilor de Externe din UE la Bruxelles.
Acesta a explicat că dezacordurile au fost strict legate de embargoul petrolier asupra Rusiei.
Josep Borrell a explicat că discuția de astăzi a clarificat unele aspecte legate de dificultățile Ungaria în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol.
„Nici măcar nu era pe ordinea de zi să încercăm să ajungem la un acord astăzi, pentru că știam că nu este posibil. Dar am avut o discuție foarte constructivă despre motivele pentru care unele state membre sunt reticente – nu doar în ceea ce privește interdicția petrolului, ci și alte elemente ale pachetului de sancțiuni”, a adăugat diplomatul european, potrivit Reuters.