În cursul zilei de duminică, 29 mai, ambasadorii Uniunii Europene se vor întruni pentru a discuta despre noul pachet revizuit de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Tema principală a acestui pachet este petrolul rusesc. Ce se va întâmpla cu el?
Lovitură totală pentru Putin! Vor fi eliminate. Anunțul la care nu se aștepta
Noul pachet de sancțiuni revizuit al Uniunii Europene ar putea fi discutat în cursul zilei de duminică, atunci când ambasadorii blocului comunitar se întrunesc. Tema principală a discuțiilor este petrolul rusesc.
Amintim că Uniunea Europeană a propus ca petrolul rusesc transportat pe mare să fie interzis, în timp ce restricțiile privind importurile au fost amânate, după ce Ungaria a precizat că nu susține astfel de sancțiuni, având în vedere că țara ar avea probleme grave dacă ar renunța la petrolul rusesc. Această situație a dus la stagnarea încheierii unui acord în ceea ce privește petrolul din Federația Rusă.
Surse apropiate acestei situații au declarat că, în cursul zilei de sâmbătă, Comisia Europeană a trimis guvernelor naționale o propunere revizuită care prevede eliminarea transporturilor de petrol prin conducta Drujba. Este de menționat că această conductă reprezintă principala sursă de importuri de țiței a Ungariei.
Importurile de țiței ar urma să fie eliminate treptat
Alte surse, care au preferat să rămână sub protecția anonimatului, au spus că importurile de țiței maritim ar urma să fie eliminate treptat în termen de șase luni, în timp ce produsele petroliere rafinate ar urma să fi eliminate treptat în termen de opt luni, scrie Bloomberg.
O astfel de propunere ar ajuta Ungaria să găsească o soluție pentru a-și satisface nevoile energetice, dar ar ajuta și Slovacia și Cehia, țări care nu au deschidere la mare.
Este de menționat că Bulgaria ar beneficia de o perioadă de tranziție până în luna iunie sau decembrie 2024, arată proiectul revizuit. Comisia a propus, de asemenea, restricționarea reexporturilor de petrol rusesc furnizat prin conducte către alte state membre sau țări terțe.
Se fac presiuni pentru obținerea unui acord
Presa internațională arată că există state membre care fac presiuni pentru obținerea unui astfel de acord înainte ca liderii Uniunii Europene să se întâlnească luni, 30 mai, la Bruxelles. În cadrul acestei întâlniri se va discuta despre războiul din Ucraina.
Pachetul de sancțiuni are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre. Mai multe națiuni se opuseseră anterior distincției între livrările pe cale maritimă și cele prin conducte, fiind îngrijorate că o astfel de împărțire este nedreaptă, deoarece ar afecta în mod disproporționat livrările lor.