O nouă molimă, descoperită în România. Boala care de cele mai multe ori duce la deces

Un marinar român, întors recent dintr-un stat din Africa Centrală, s-a prezentat de urgență la spitalul din Constanța în data de 7 decembrie, acolo unde i s-au prelevat analize.

În urma analizelor, marinarul a fost diagnosticat cu malarie și a fost transferat la Spitalul „Dr. Victor Babes” din București, în cursul zilei de joi, 9 decembrie, deoarece Spitalul e Boli Infecțioase din Constanța este închis.

Ce este malaria

Potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr. Victor Babeș”, malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în zonele tropicale și subtropicale. În cazul în care o persoană infectată cu malarie nu ia măsurile potrivite de tratament, boala poate evolua către deces.

Malaria se transmite prin înțepătura femelei țânțarului anofel, insecta fiind mult mai mică decât masculul și putând intra ușor în încăperi prin plase sau crăpături. Sursa anterior menționată notează că malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium.

Cum se manifestă boala

De obicei, malaria se manifestă prin febră apărută la o săptămână de la prima posibilă expunere sau la trei luni, fiind rare cauzele când persoanele cu malarie prezintă stări febrile după o perioadă mai îndelungată.

Malaria poate avea și forme mai severe determinate de Plasmodium Falciparum, acestea putându-se manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale. Mai mult decât atât, pot exista simptome asociate insuficienței de organ, precum insuficiența renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator urmate de somnolență, comă și deces.

Cum se poate evita malaria

Centrul Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr. Victor Babeș” notează că este important ca oamenii să fie conștienți de risc, perioada de incubare, posibilitatea debutului întârziat și de principalele simptome, precizând, totodată, care sunt metodele prin care oamenii se pot proteja.

De asemenea, sursa anterior menționată notează că este important ca oamenii să evite să fie înțepați de acest țânțar, mai ales în perioada dintre amurg și zorii zilei, aceasta fiind perioada când țânțarul anofel are cea mai mare activitate.

  • substanțe insectifuge: se aplică pe piele sau pe haine pentru a preveni contactul cu țânțarii sau cu alte insecte
  • plasele contra țânțarilor
  • spiralele contra țânțarilor
  • Spray-urile cu insecticide
  • Chemoprofilaxie