Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat sâmbătă că, de pe 1 iulie 2022, dependența noastră de gazele naturale din Rusia va scădea treptat. Potrivit spuselor sale, prin legea offshore a crescut încrederea investitorilor în țara noastră, care acum intră în linie dreaptă către independența energetică.

De la 1 iulie 2022, dependența noastră de gazele naturale din Rusia va scădea cu până la un miliard de metri cubi anual, a explicat sâmbătă Virgil Popescu.

„Primul lucru pozitiv pe care l-am văzut după modificările la legea offshore au fost declarațiile companiilor, complet diferite de cele făcute în 2018 când spuneau că îngheață investițiile. Niciuna nu a mai spus asta acum.

Apoi, am văzut accelerarea lucrărilor în perimetrul Ana şi Doina al celor de la Black Sea Oil&Gas. Am primit la minister o invitație pentru sfârșitul acestei luni când se vor finaliza lucrările la acest perimetru și prima moleculă de gaz din Marea Neagră va intra în sistemul național de transport. Vorbim de o cantiate de circa un miliard de metri cubi anual”, a declarat astăzi ministrul Energiei în cadrul unei emisiuni TV.

România mai are nevoie de 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a acoperi consumul total

Potrivit spuselor sale, în țara noastră consumul total de gaze naturale este de 11 miliarde de metri cubi, iar producția internă este de 8 – 8,5, fără compania americană Black Sea Oil&Gas.

„O să mai fie un plus de un miliard, deci 9 – 9 și ceva (n.r. alături de contribuția Black Sea Oil&Gas) Vom mai avea nevoie de 2 miliarde de metri cubi, nu neapărat din Rusia. Poți să vrei să aduci gaze, dar degeaba dorești dacă nu ai pe unde”, a completat Virgil Popescu.

Romgaz a cumpărat participația ExxonMobil din perimetrul Mării Negre: Americanii nu au fost goniți

Referitor la faptul că Romgaz a cumpărat participația companiei americane ExxonMobil din perimetrul Mării Negre, de unde vor fi extrase gaze naturale, Virgil Popescu a afirmat ferm că „americanii nu au fost goniți”, ci „au dorit să plece deoarece au găsit alte exploatări în alte jurisdicții fiscale mai prietenoase”.

„În paralel, din 2020 s-a negociat de către Romgaz preluarea participației Exxon, pentru că Exxon a anunțat că pleacă din Marea Neagră. S-au finalizat discuțiile, în urmă cu o lună și jumătate s-a făcut prima plata parțială, acum e pe circuitul de avizare o hotărâre de Guvern care aprobă mutarea licenței de la Exxon către Romgaz.

Să nu credeți că americanii au fost goniți de aici. Nu. Am avut multe discuții, decizia unei corporații de talia Exxon de a pleca dintr-o țară a fost definitivă. Au găsit alte exploatări în alte jurisdicții fiscale mult mai prietenoase și, evident, e competiție la nivel mondial, s-au dus în altă parte.

Mereu am spus că îmi doresc că Exxon să rămână, dar că dacă vor să plece, îmi doresc ca statul român, prin Romgaz, să preia participația. Asta s-a întâmplat, a fost cea mai bună soluție. Exxon, ca partener strategic nu mai e, dar mai avem investitori americani Black Sea Oil&Gas, care sunt în Marea Neagră.

Toți contractorii Exxon se preiau prin acest contract, sunt în curs de preluare. Vor munci și români, și contractori americani, toți care au gândit acest proiect în Marea Neagră.

Pentru prima fază a proiectului, Romgaz a obținut cel mai bun credit din România de la o banca străină. Asta arată că suntem într-o familie selectă și sub o umbrelă puternică de securitate, ceea ce încurajează venirea investitorilor. Avem cereri de la investitori americani care vor să vină în zona de oil&gas. Companiile sunt dispuse să investească și să scoată gaz din Marea Neagră.

La sfârșitul lui 2026 – începutul lui 2027 aceste gaze vor elimina dependența de gazul rusesc, va fi surplus de gaz, vom avea independeță energetic și vom putea asigura securitate energetică regională pentru vecinii noștri”, a explicat sâmbătă ministrul Energiei la Digi24.