Anunțul făcut de prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, în plenul Parlamentului European, potrivit căruia Suedia este pregătită să pună pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, este un semnal politic important, consideră europarlamentarul Eugen Tomac.
Cel mai probabil, votul nu va avea loc la Consiliul JAI din martie, în condiţiile în care Austria încă blochează România, Olanda încă blochează Bulgaria, iar cele două ţări nu sunt discutate separat.
Avem parte de un conflict juridic
Cu toate acestea, europarlamentarul declară că este rezervat pentru că din Austria nu au venit până acum „niciun semn de normalitate”.
„Cred că acest semnal politic transmis astăzi în plenul Parlamentului European reprezintă un prim pas în care se pot schimba lucrurile. Cel puțin am văzut un șef de guvern care deține președinția Uniunii Europene, care pentru prima dată, foarte ferm și clar, a spus dar știm că sunteți dezamăgiți, susținem să fie pusă pe ordinea de zi extinderea spațiului Schengen. (…)
Sunt, personal, însă extrem de rezervat, pentru că am văzut că până la această oră, cel puțin în ceea ce privește Austria, nimeni nu a dorit să dea niciun semn de normalitate. Atât timp cât noi îndeplinim toate criteriile, nu din acest an ci din 2010.
S-au desecretizat documente ale Comisiei Europene prin care putem constata că încă de atunci lucrurile erau destul de limpezi și de clare. Însă aici nu mai avem parte de un conflict politic, aici, din păcate, avem parte de un conflict juridic, pentru că deși comisia spune DA, Parlamentul spune DA, Consiliul European blochează prin Austria, în cazul nostru, acest drept legitim”, a spus Eugen Tomac, marţi seară, la Antena 3 CNN.
Amintim că, prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat marţi, că Suedia este pregătită să pună pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii dedicate prezentării programului de şase luni al Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care a început la 1 ianuarie.
România este pregătită din toate punctele de vedere
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a declarat marți că succesul finalizării MCV trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată a României la Schengen, menţionând că ţara noastră este pregătită din toate punctele de vedere şi vor fi făcute demersuri pe toate palierele pentru obţinerea unei decizii favorabile.
„La nivel european, am încredere că anul 2023 va fi un reper pentru Uniunea Europeană mai puternică şi mai rezilientă, o uniune a valorilor capabilă să proiecteze stabilitate şi pregătită să facă faţă provocărilor viitorului curent. Urez succes preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene şi salutăm angajamentul acesteia de a se implica în protejarea valorilor democratice şi a statului de drept faţă de care România însăşi este profund ataşată”, a afirmat Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România de la Palatul Cotroceni.