Anunțul zilei a venit chiar acum. Este cea mai bună veste pentru asociaţiile, fundaţiile și cultele recunoscute în România care furnizează servicii sociale persoanelor vulnerabile. Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din cursul zilei de joi majorarea cuantumului subvenției acordate de la bugetul de stat pentru acestea.

Mai exact, conform deciziei luate de Guvern, cuantumul subvenției primite de la bugetul de stat de asociaţiile, fundaţiile și cultele recunoscute în România care furnizează servicii sociale crește la 1.000 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele rezidențiale și la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi, la domiciliu sau în comunitate.

Cu cât se majorează subvențiile acordate

Menționăm faptul că decizia Guvernului a fost luată printr-o hotărâre care modifică și completează HG nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

În ceea ce privește scopul acesteia, măsura era necesară în condițiile în care nivelul mediu lunar al subvenţiei de la bugetul de stat pentru o persoană asistată, nemodificat din anul 2008, era de 250 lei/persoană pentru centrul rezidenţial, 175 lei/persoană – centrul de zi, 120 lei/persoană – unitatea de îngrijiri la domiciliu și 90 lei/persoană în cazul cantinelor sociale sau al altor servicii de acordare a hranei.

Printre altele, actul normativ aprobat de Guvern mai prevede modificarea și completarea categoriilor de cheltuieli pentru finanțarea cărora se pot acorda subvențiile, dar și simplificarea administrativă și digitalizarea procesului de evaluare și selecție, precum și a procesului de acordare lunară a subvenției.

Impactul bugetar al noii măsuri

Menționăm faptul că programul de subvenționare a asociațiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România pentru unitățile de asistență socială, creat cu scopul de a dezvolta și diversifica serviciile sociale acordate de furnizorii privați, funcționează neîntrerupt de peste 20 ani, atât cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cât și de la bugetul local. Nivelul subvențiilor nu poate depăși costul mediu lunar de întreținere, pe persoană asistată, din unitățile de asistență socială de stat cu profil similar.

În ceea ce privește impactul asupra bugetului de stat, măsura adoptată de Guvern ar putea avea un impact bugetar anual  de peste 74 de milioane de lei, estimat pentru cele peste 10.000 de persoane vulnerabile care beneficiază de serviciile sociale acordate de asociațiile, fundațiile și cultele subvenționate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.