Este vestea zilei despre Elena Udrea care ar putea să scape de închisoare printr-un artificiu pus la cale de avocații săi. Decizia se va aplica de îndată, dacă va fi aprobată de judecătorii bulgari în cursul zilei de miercuri, 18 mai.
Răsturnare majoră de situație în cazul Elenei Udrea care se află în prezent în Bulgaria în închisoare după ce a încercat să fugă din România, dar a fost prinsă la granița cu Grecia.
Singurul mod prin care Elena Udrea ar putea scăpa de închisoare
Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, află în aceste zile dacă va scăpa de pedeapsa de 6 ani de închisoare din Gala Bute. Elena Udrea a apelat la o cale extraordinara de atac, iar decizia se va aplica de îndată. Judecătorii de la Curtea Supremă din Sofia trebuie să ia decizia dacă o extrădează sau nu în România.atacată cu apel la Curtea de Apel de la Sofia.
Judecătorii bulgari de la Curtea Supremă de la Sofia urmează să decidă miercuri, 18 mai 2022, dacă o extrădează sau nu pe Elena Udrea în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.
Astfel, Elena Udrea a declarat în faţa judecătorilor bulgari că nu vrea să revină în România pentru că îi este teamă pentru viaţa ei. Fostul ministru a spus că este o victimă a sistemului politic şi că data trecută când a fost închisă a primit amenințări cu moartea.
Va fi adusă în țară de MAI
Elena Udrea a fost reţinută în data de 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară, atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata. Ea fusese dată în urmărire internaţională după ce ÎCCJ a condamnat-o, în aceeaşi zi, la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Dacă magistraţii bulgari vor decide definitiv că Elena Udrea poate fi extrădată, de aducerea ei în ţară se va ocupa Ministerul de Interne de la Bucureşti. Potrivit ministrului de Interne, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară, scrie romaniatv.net.
„Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Dosarul Gala Bute
Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.
În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei. În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în acest dosar la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, ea era în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată.
În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.