Informația momentului despre Elena Udrea. Chiar astăzi, un complet de trei judecători de la ICCJ a reluat dezbaterile într-un dosar în care fostul ministru al Turismului este implicat.
Este vorba despre mega dosarul de corupție în care, pe lângă Elena Udrea, implicată mai este și fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, Ioana Băsescu. Amintim că cele două au fost condamnate la pedepse cu executare având în vedere modul în care s-au implicat în finanțarea campaniei prezidențiale din 2009.
La dezbaterile de astăzi judecătorii au constatat că atât în ultimele luni de zile, cât și înainte de termenul de judecată, la dosar au fost depuse mai multe cereri, dar și excepții.
Printre numele vizate se numără și cel al lui Nicolae Toteanu. Potrivit ultimelor informații, acesta a solicitat judecătorilor prin intermediul unei cereri, desființarea căii de atac și introducerea sa ca parte civilă. În același timp, aceasta mai dorea și ca instanța să dispună despăgubirea sa cu 4 milioane de euro.
Cererea lui Nicolae Toteanu nu a îndeplinit criteriile
Cererea a fost ulterior analizată de cei trei judecători, care au stabilit că aceasta nu îndeplinește criteriile unui cereri de intervenție, drept urmare, ea va fi retrimisă celui care a depus-o la dosar.
Și Elena Udrea a făcut la rândul ei o cerere care a ajuns la magistrații ICCJ. Fostul ministru al Turismului le-a cerut acestora constatarea intervenirii prescripției în cazul tuturor faptelor sale, privit prin prisma legii generale a prescripție sau a 5 dintre faptele din acest mega dosar, privit prin prispa legii prescripției speciale.
Menționăm faptul că în sala de judecată, joi, prezenți au fost și avocații Ioanei Băsescu, Gheorghe Nastasia, Tarhon Victor și Ioan Silviu Wagner.
Pe de altă parte, având în vedere noile cereri de constatare, în final, instanța a decis ca toate cererile în cazul faptelor de judecată să fie dezbătute la data de 15 decembrie.
Până atunci, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept are ca misiune să stabilească prin Hotărâre prealabilă modul de interpretare și aplicare a deciziei CCR privind prescripția.
Trebuie subliniat faptul că în timpul dezbaterilor de joi, instanța a pus și o întrebare. Mai exact, judecătorii au întrebat dacă, în cazul în care s-ar constata ca ”fiind intervenită prescripție în cazul faptelor inculpaților”, aceștia doresc continuarea judecății sau încetarea procesului penal.
Ce a decis avocatul Elenei Udrea?
În acest sens, atât avocatul Elenei Udrea cât și cel al lui Wagner și Elena Băsescu au precizat că cei pe care îi reprezintă sunt de acord cu continuarea judecății pentru „dovedirea nevinovăției”.
De cealaltă parte însă, Gheorghe Nastasi a cerut încetarea judecării sale în această ipoteză. Victor Tarhon, în schimb, a arătat că va spune ce dorește după ce ICCJ emite Hotărârea prealabilă privind decizia CCR.
Reluarea dezbaterilor în acest dosar urmează să aibă loc astfel, la data de 15 decembrie, conform deciziei luate joi de magistrați.