Cancelarul austriac Karl Nehammer insistă că Austria se va opune extinderii Spațiului Schengen, atât timp cât acesta „nu funcționează”. El a cerut, însă, „sprijin deplin pentru Bulgaria și România și măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecției frontierei externe” a UE.
Despre ce plan de atac are România, a dat detalii Rareș Bogdan. Într-o intervenție telefonică la Antena3, europarlamentarul liberal a vorbit despre strategia țării noastre. Liderul PNL a ținut să menționeze că au fost făcute gesturi importante, dar că nu se poate risca încă un vot împotriva aderării.
„România a făcut două gesturi importante, plus al treilea care a generat în înțelegere cu Suedia. Vă amintiți săptămâna trecută, la Strasbourg, premierul Suediei a vorbit pentru extinderea Spațiului Schengen, de punerea pe ordinea de zi în mandatul suedez, adică până în iunie. (…) România nu poate risca o respingere încă o dată, așa că în momentul acesta trebuie să așteptăm rezultatul alegerilor din 29 ianuarie (n.red. care vor avea loc în Austria) și abia după aceea să ne stabilim strategia”, a spus Rareș Bogdan.
Cancelarul Austriei este de părere că Schengen este în criză acum
Reacția acestuia vine după ce cancelarul Austriei a spus când va ridica țara sa veto-ul față de România și Bulgaria.
„Schengen este în criză acum. Daca funcționează bine, nu ar trebuie sa fie controale interne, dar realitatea este alta. Din 2015, Germania are controale la frontieră cu Austria și (persoanele care vin din) Grecia. Cehia are controale la graniță cu Slovacia. Sunt forțe de poliție și armată care apară aceste granițe.
Este o problemă a UE si trebuie rezolvată împreună. Trebuie sa protejam granița Uniunii și să diminuăm numărul migranților ilegali din Europa. Trebuie măsuri specifice de la Comisia Europeană pentru acordarea mai rapidă a azilului politic „, a comentat Karl Nehammer, aflat într-o vizită în Bulgaria.
Nehammer, hotărât să mențină veto-ul Austriei față aderarea României
Trebuie spus că Nehammer a mai susținut, anterior, în weekend, „veto-ul Austriei față de (extinderea) Schengen rămâne în picioare până când situația se va schimba în mod radical”.
„Sistemul Schengen este distrus. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid și serios în protejarea frontierei exterioare cu Turcia. În acest sens, gardul de la frontiera Greciei poate constitui un exemplu de urmat. Cifra ridicată a reținerilor (de persoane care trec ilegal granița, n.r.) arată că sistemul este distrus. Câtă vreme acest sistem și protecția frontierei exterioare nu funcționează, nu poate exista nicio extindere”, declara, la rândul său, ministrul Gerhard Karner.