Nicu Marcu: Administratorii fondurilor de pensii private trebuie să fie prudenți cu banii românilor

Acesta a amintit că în 2024 va crește contribuţia către Pilonul II, iar administratorii fondurilor de pensii private trebuie să fie extrem de prudenți cu banii românilor.

„În ceea ce priveşte fondurile de pensii, administratorilor fondurilor de pensii le-am transmis şi în urmă cu două săptămâni, le transmit şi azi să manifeste o prudenţă, zic, poate chiar exagerată, în perioada următoare, pentru că nu este o predictibilitate atât de mare pe pieţe şi acolo activele acestor fonduri sunt mari.

Aşa cum ştiţi, începând din 2024 se măreşte contribuţia către Pilonul 2, deci administratorii de fonduri de pensii private o să aibă active foarte mari şi, ca atare, trebuie să fie foarte prudenţi, pentru că sunt banii românilor şi, în afară de faptul că trebuie să dea performanţă acestor bani, trebuie să dea şi stabilitate, chiar dacă legea le garantează contribuţia netă contribuabililor, dar performanţa întotdeauna e legată şi de riscuri. Să ne asumăm riscuri mai mici, pentru că e o perioadă destul de impredictibilă”, a explicat Nicu Marcu la o conferinţă de presă organizată de Institutul de Studii Financiare, relatează Agerpres.

Reamintim că, în cadrul unei conferințe de presă, preşedintele FNUPR, Dumitru Cojanu, a transmis că vineri, 25 martie, va fi organizat un miting al pensionarilor pentru a solicita diminuarea contribuţiilor angajaţilor la Pilonul II de pensii. Manifestația va avea loc în fața Guvernului.

Dumitri Cojanu susține că pensionarilor „le-a ajuns cuțitul la os”, motiv pentru care au ales să protesteze. „Pensionarii din România nu mai suportă situația actuală”, a transmis Federaţia Naţională ”Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR).

Pensionarii încep să protesteze

„Pensionarilor le-a ajuns cuţitul la os. Ei nu mai pot suporta această situaţie, de aceea cu toţii au cerut să iasă la protest. Şi acest lucru îl vom face vineri, la ora 10:00, în Piaţa Victoriei. Acum am venit de la Primăria Generală, care ne-a aprobat acest miting.

Acolo vom prezenta Guvernului şi întregii naţiuni situaţia aceasta dezastruoasă în care pensionarii se află la ora actuală şi împreună am cerut să fim primiţi de domnul prim-ministru, care va trebui să ne primească şi probabil că ne va primi, să-i prezentăm şi dumnealui această situaţie şi ce măsuri va trebui să ia în sensul ca grabnic să facă o delegaţie care să meargă la Comisia Europeană, unde Pilonul II trebuie să aibă o valoare mai mică, aşa cum a avut şi până acum, astfel încât să fie loc şi pentru pensiile oamenilor în această perioadă”, a afirmat Cojanu.

În același timp, preşedintele FNUPR a mai adăugat și că scumpirea energiei electrice a făcut ca preţul la utilităţi să ajungă la valoarea unei pensii, iar majoritatea pensionarilor nu pot să își asigure un trai decent.

„Pensionarii din România sunt într-o situaţie deosebit de grea în aceste momente, dat fiind faptul că după o perioadă în care pensiile au fost tăiate cu 26% în anul 2020, deşi s-a promis o creştere de 40%, iar în anul trecut decidenţii au mai promis că vor acorda 8%, au minţit şi de data asta şi n-au acordat nimic.

Acum, când preţurile au crescut la alimente, la medicamente, la utilităţi, cu valori impresionante – au ajuns utilităţile să fie în valoare egală cu pensia – pensionarii trebuie să primească un răspuns din partea decidenţilor din România, din partea Guvernului, cu atât mai mult cu cât, în loc să ia măsuri de creştere a pensiilor, ultimele măsuri care au fost luate au fost luate dimpotrivă, pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale”, a adăugat acesta.

Adevărul despre Pilonul II de pensii private

Domnul Cîţu a promovat un proiect de lege ca să mai reducă din contribuţii cu 5% pentru ca să crească salariile, ceea ce va aduce o reducere a bugetului de pensii cu 13 miliarde”, a menţionat Dumitru Cojanu.

„Iar pe de altă parte, Guvernul a hotărât să adopte o ordonanţă de urgenţă vinerea trecută, prin care măreşte valoarea Pilonului II; anul trecut au fost luate 9 miliarde din bugetul de pensii, de la gura pensionarilor, şi au fost transferate la administratorii privaţi, iar acum a crescut această valoare pentru anul 2024, la 13 miliarde de lei. În asemenea condiţii, bugetul de pensii va fi redus foarte mult şi deci nu s-au gândit că trebuie să crească pensiile, deci măsurile luate sunt altele”, a precizat acesta.

Conform spuselor sale, valoarea reală a beneficiilor din Pilonul II va scădea drastic peste 20 de ani, din cauza inflaţiei. De aceea el susține că protestul de vineri este singura metodă care ar putea rezolva ceva în România.

„Pentru Pilonul II, avem acum, din comunicările care s-au făcut, 90 de miliarde de lei plasaţi la cei 7 administratori privaţi. 90 de miliarde e o cifră impresionantă, luată din contribuţiile de până acum a celor care sunt în plată, iar eu cred că nenorocirea este faptul că peste 10-15-20 de ani, când vor primi cei care sunt îndreptăţiţi să primească din Pilonul II, valoarea reală va fi mult mai mică.

Atunci vor cumpăra produse poate la nivel de 10% faţă de ceea ce se cumpără la ora actuală, întrucât inflaţia este în creştere foarte mare, poate că în anii următori va ajunge la două cifre. La aceste lucruri nimeni nu se gândeşte, cei care se ocupă de aceste treburi se gândesc să reducă valorile din bugetul de asigurări sociale, iar acest lucru e dăunător.

Suntem cu toţii de acord să mergem vineri să ne cerem drepturile şi să vină cât mai mulţi pensionari acolo, pentru că avem acest drept aprobat astăzi de Primăria Generală a Capitalei”, a încheiat Dumitru Cojanu.