Vestea zilei despre pensiile din România! Anunţul cumplit este acum oficial: Nu poate statul să…

Sursa: Dreamstime

Este o lovitură grea pentru planurile guvernanţilor referitoare la domeniul pensiilor. Mai exact, vorbim despre subiectul fierbinte al cumulului pensiei cu salariul. Un fost preşedinte al CCR a dat verdictul foarte clar, lămurind întreaga situaţie.

Semnal de alarmă cu privire la planurile guvernanţilor de interzicere a cumulului pensiei cu salariul.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, explică de ce interzicerea cumulului pensiei cu salariul nu este constituţională

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, spune că o astfel de interzicere este neconstituţională, iar CCR s-a pronunţat deja pe acest caz în anul 2012.

Mai mult, fostul preşedinte al CCR îi îndeamnă pe bugetari să nu mai comenteze la adresa salariilor din mediul privat, pentru că, până la urmă, salariile lor provin din impozitele pe care patronii din mediul privat le plătesc către stat.

„Mă amuză cu legea unică de salarizare, am avut atâtea și niciuna nu s-a respectat.

Salariile bugetarilor se plătesc din banii din privat, nu poate statul să vină să spună dați salarii mai mici, ei plătesc impozit, dacă sunt salarii mai mari și impozitul e mai mare, vor putea plăti salarii mai mari la stat.

Curtea s-a pronunțat cu privire la cumul pensie cu salariu în 2012, a spus CCR că pot fi cumulate în situația în care e vorba de o persoană în exercitarea unui mandat ales pe o anumită perioadă de timp, nu îl scoți acum că e pensionar, dar nu îi iei salariul că e pensionar, eu nu am găsit în constituțiile lumii referiri la cumulul pensiilor cu salariul”, a declarat Augustin Zegrean într-o intervenţie la Realitatea Plus.

Nicolae Ciucă: E vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi, trebuie proiect de lege, nu ordonanţă

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre subiectul cumulului pensiei cu salariu cu o zi în urmă.

Şeful Guvernului a dezvăluit faptul că liderii coaliţiei de guvernare au tras concluzia că este nevoie de un proiect de lege, ci nu doar o ordonanță în acest caz. Motivul: este vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi, iar măsura ar fi neconstituţională dacă s-ar impune prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă.

„Este nevoie de un proiect de lege, a fost discuţia aceasta, am analizat şi aseară, în coaliţie, este vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi.

Din toate perspectivele, la nivelul Guvernului nu putem să adoptăm o Ordonanţă de urgenţă pentru că efectiv este neconstituţională. Ca atare, orice demers în acest sens se va face printr-un proiect de lege, în Parlament”, a declarat Nicolae Ciucă marţi, 25 aprilie.