Traian Băsescu: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană

În intervenția sa din Plenul Parlamentului European, Traian Băsescu a solicitat urgent ca Uniunea Europeană să acorde statutul de „țară candidate pentru aderare la UE” Republicii Moldova deoarece „a demonstrat prin atitudine că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre”.

Acesta susține faptul că statutul actual de „stat partener” nu îi oferă Republicii Moldova nicio certitudine asupra viitorului său sau al cetățenilor săi.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Răspunsul impecabil dat de Chișinău în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni, este o dovadă clară a faptului că împărtășim aceleași valori și principii.

Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre sau candidate”, a scris Traian Băsescu, joi după-amiază, pe rețelele sociale.

Traian Băsescu: Republica Moldova e strivită între interesele a două blocuri gigantice

„Statutul de „stat partener” nu dă nici un fel de certitudine asupra viitorului acestei ţări ca stat şi nu poate da certitudini pentru viitor nici cetăţenilor țării.

Strivită cu tot cu cetăţenii săi între interesele a două blocuri gigantice, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, mica republică pro-europeană, are la frontiera de Est Armata Rusă, iar la frontiera de West o Uniune Europeană care ezită să-i acorde statutul de „ţară candidată”.

Trebuie să înceteze politica concesiilor făcute Rusiei pe seama şi în detrimentul statelor din Estul Europei. La ce au dus concesiile repetate făcute Moscovei în ultimii 30 de ani? La o Rusie agresivă care a invadat neprovocat Ucraina şi a declanşat un război şi un dezastru umanitar ce ameninţă pacea şi stabilitatea Europei şi a lumii.

De aceea, cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de „ţară candidată pentru aderare la UE”, în conformitate cu art.49 din Tratatul Uniunii Europene”, a scris Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

Menționăm faptul că Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, informează deschide.md şi Radio Chişinău.

Parlamentul European a votat rezoluția privind acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană a Republica Moldova

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluţie.

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

În discursurile pe care le-au susţinut, eurodeputaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile de la Chişinău şi faţă de cetăţenii moldoveni.

Siegfried Mureşan, inițiatorul rezoluției, despre aderarea Republicii Moldova

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

„Cerem instituţiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenţionează să se alăture blocului comunitar, răspunsul nostru trebuie să fie: Da, sunt bineveniţi! Noi trebuie să muncim şi să facem toţi paşii necesari”, a declarat Siegfried Mureşan.

Membrii Parlamentului European au avertizat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană.

Vicepreşedinta Parlamentul European, Heidi Hautala, a spus că acum este un moment crucial, când Republica Moldova are nevoie de tot ajutorul european.

„Cred foarte mult că Republica Moldova face tot ce poate în această situaţie fragilă pentru a fi capabilă să obţină în sfârşit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.

Trebuie să ajutăm Republica Moldova să scape de această dependenţă energetică faţă de Rusia, trebuie să-i ajutăm să scape de dezinformare, care dăunează parcursului lor european.

Desigur că Transnistria este un adevărat pericol acum, un pericol îngheţat un adevărat pericol şi acesta este un moment crucial, în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”, a subliniat vicepreşedinta PE.