Armele nucleare nu sunt doar o forță folosită pentru a descuraja un alt stat să atace. Acestea pot fi și un scut în spatele căruia cineva se poate angaja într-o agresiune, spune Scott Sagan, profesor de științe politice la Universitatea Stanford.
Cercetările sale examinează strategia și proliferarea nucleară și etica războiului. El susține că amenințările recente ale președintelui Vladimir Putin cu privire la arsenalul nuclear al Rusiei reprezintă un avertisment pentru Statele Unite și pentru alți membri NATO că, dacă se vor implica direct în conflict, ar putea exista riscul unei escaladări nucleare a conflictului.
Se estimează că stocul nuclear al Rusiei include 4.477 de focoase nucleare, potrivit unui raport al Buletinului Oamenilor de Știință Atomiști.
Sagan arată, într-un articol publicat de Futurity, ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia ar trece pragul nuclear, o linie roșie care nu a mai fost depășită din 1945, când SUA au aruncat bomba atomică la Hiroshima și Nagasaki.
Putin a recurs la amenințarea nucleară, reamintindu-le liderilor NATO că are un arsenal nuclear semnificativ și că doctrina militară rusă lasă deschisă opțiunea folosirii armelor nucleare dacă pierde un război și dacă interesele sale vitale sunt amenințate, spune Sagan. Cu toate acestea, ordinul său ca armele să fie plasate în„pregătire specială pentru luptă” nu făcea parte din vocabularul militar rus, iar oficialii americani nu au văzut nicio activitate reală de alertă nucleară în desfășurare.
Potrivit expertului, armele nucleare nu sunt doar o forță folosită pentru a descuraja un alt stat să atace. Ele pot fi, de asemenea, un scut în spatele căruia cineva se poate angaja într-o agresiune. Astfel, pakistanezii au masat soldați în Kașmirul deținut de India la scurt timp după ce Islamabadul a testat pentru prima dată arme nucleare. De asemenea, Saddam Hussein dorea să dețină arme nucleare și le-a spus generalilor săi că, dacă le va avea, va ordona un atac convențional pentru a lua înapoi Cisiordania și Înălțimile Golan din Israel.
Amenințarea nucleară a lui Putin va funcționa „doar parțial”
În mod similar, Putin are un arsenal nuclear pentru a reaminti SUA și altor puteri NATO că, dacă se implică direct în războiul din agresiune din Ucraina, ar putea exista riscul unei escaladări nucleare, susține e Scott Sagan.
Potrivit acestuia, amenințarea nucleară a lui Putin va funcționa „doar parțial”. El amintește că președintele Joe Biden a exclus angajamentul direct în Ucraina când a spus că SUA și NATO nu vor institui o zonă de interdicție a zborului deasupra Ucrainei. Dacă ar fi fost de acord, ar fi însemnat că avioanele NATO ar fi doborît avioanele rusești, ceea ce ar fi crescut riscul escaladării conflictului.
Dar, subliniază Scott Sagan, amenințările lui Putin nu au descurajat Washingtonul și multe state NATO să „intervină” pentru a opri Moscova să răstoarne de la putere guvernul Zelenski.
Putin este cel mai periculos om din lume
El spune de ce se teme că Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva ucrainenilor dacă războiul nu va merge așa cum dorește Putin.
”Am susținut recent în Foreign Affairs că Putin este cel mai periculos om din lume. Putin ar putea ordona armatei ruse să arunce o singură bombă nucleară asupra unui oraș ucrainean pentru a încerca să constrângă guvernul Zelenski să se predea imediat. Acest scenariu înspăimântător nu este fantezist. La urma urmei, este exact același lucru pe care SUA l-au fcut în Japonia în 1945”, spune el.
Washingtonul ar trebui să fie pregătit să ia măsuri militare dacă Moscova trece pragul nuclear
Nu putem decât să sperăm că într-o astfel de situație, ofițerii superiori îi vor spune lui Putin că o astfel de lovitură ar fi ilegală și o încălcare a Convențiilor de la Geneva, refuzând să se conformeze. Unii oficiali de securitate sunt prietenii lui Putin, așa cum este ministrul Apărării, Serghei Șoigu, dar conducerea militară este mai independentă. Statele Unite trebuie să facă totul pentru a susține orice reticență a armatei ruse de a trece pragul nuclear, adaugă Scott Sagan.
Washingtonul ar trebui să fie pregătit să ia măsuri militare suplimentare dacă Moscova trece acest prag nuclear. SUA ar trebui să le reamintească șefilor militari ruși că orice atac nuclear împotriva unui oraș ucrainean va fi tratat drept o crimă de război și că ei, nu doar Putin, vor fi tratați drept criminali de război, menționează expertul.
Ultima picătură care va umple paharul
El crede că armata rusă ar putea să nu aibă o problemă în țintirea civililor, așa cum a arătat în operațiunile sale din Cecenia, din Siria și, acum, în Ucraina. Dar au interesul să se protejeze. De aceea, spune Scott, s-ar putea gândi de două ori înainte de a accepta să arunce bombe nucleare, dacă știu că într-o zi ar putea ajunge definitiv în spatele gratiilor pentru acțiunile lor.
Și dacă Putin va da un ordin atât de nesăbuit și periculos, ar putea fi doar ultima picătură care îi face pe alți lideri de la Moscova să decidă că a venit momentul ca liderul de la Kremlin să plece.