Reglementarea cadrului legislativ cu privire la salariului minim european este unul dintre proiectele prioritare aflate pe agenda Parlamentului European.

Eurodeputații își propun să scadă nivelul de sărăcie, iar diferențele de remunerare, între femei și bărbați să scadă.

Guvernul României, sub influența PSD, va crește salariul minim

Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu, a venit cu informații referitoare la demersurile sale pentru susținerea acestei măsuri la nivel european, precum și modul în care UE va sprijini mediul privat pentru a face față acestor schimbări.

„Am susținut puternic acest salariu minim european și am strâns la momentul respectiv zeci de mii de semnături pentru a susține acest deziderat. Acum suntem aproape de a avea un regulament complet. Nu vorbim de o sumă similară în toată Europa, ci vorbim de o sumă raportată la salariul mediul din fiecare stat.”, a precizat eurodeputatul.

Acesta susține că, pentru români este un lucru posibil și chiar Guvernul României, sub influența partidului Social Democrat, va crește salariul minim în continuare.

„Am văzut efectul pozitiv în zona de construcții și a agriculturii. Ținem resursa umană în țară, ținem oamenii calificați la noi, iar acest lucru este pozitiv atât pentru ei și familiile lor, cât și pentru societate și economie.

Pentru implementarea acestor directive, Uniunea Europeană va oferi resurse financiare suplimentare, ajutoare de stat și alte mecanisme financiare dedicate IMM-urilor, pentru a face față acestor cerințe.

Nu va fi o schimbare care va avea loc imediat, ci este un proces foarte coerent, care va aduce beneficii tuturor”, a declarat europarlamentarul PSD.

Ce ar însemna pentru România salariul minim european în conformitate cu reglementările propuse de UE

Potrivit Parlamentului European, statele europene vor trebui să se ghideze după un coș minim de bunuri și servicii pentru a stabili un nivel de trai decent. Pentru acest lucru se va ține cont de condițiile socio-economice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivității şi de dezvoltarea pe termen lung.

Dacă ne luăm după procentajul din proiectul european, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut. Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat, iar pentru patron ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim.

Comisarul european pentru locuri de muncă, Nicholas Schmit, a precizat pentru HotNews.ro că noul act normativ privind majorarea salariului minim „este o directivă, nu doar o recomandare.”