Este vestea momentului pentru pensionari. Salariaţii care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 8,2 mld. lei (1,6 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în primele nouă luni din 2022.

Scumpirile accelerate, care au erodat din valoa­rea portofoliilor titlurilor de stat, la care se adaugă şi faptul că Bursa de Valori Bucureşti a avut o scădere de 19% de la începutul anului până la final de septembrie 2022 au determinat ca activele fondurilor de pensii Pilon II să rămână în jurul valorii de 89 mld. lei, arată calculele realizate de ZF.

Astfel, în fiecare lună de până acum din 2022, în conturile celor mai mari investitori ai bursei locale, respectiv cele şapte fonduri Pilon II, au intrat în medie circa 910 milioane de lei de la salariaţi, sume de bani care au fost direcţionate în cea mai mare parte în achiziţia de titluri de stat şi în proporţie de circa 25% către acţiuni. Spre comparaţie, viramentele din primele nouă luni din 2021 au fost de 7,3 mld. lei, creşterea cu 1 mld. lei anul acesta fiind explicată de creşterile salariale şi ca urmare a majorării numărului celor care au început să cotizeze la P2.

7,8 milioane de români sunt participanţi ai fondurilor Pilon II

Potrivit datelor ASF, circa 7,8 milioane de români sunt participanți ai fondurilor Pilon II, din care aproape 4 milioane de persoane au avut contribuții virate recent. În septembrie au fost înregistrate contribuții de 936 mil. lei, ceea ce înseamnă în medie circa 234 lei pentru un participant.

Pe de altă parte, cele șapte fonduri de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai companiilor listate la BVB, aveau la final de septembrie 2022 active de 89 mld. lei, în scădere cu 3 mld. lei faţă de luna precedentă şi cu 400 mil. lei faţă de începutul anului. În septembrie scăderea indicelui principal BET cu aproape 12%, în a treia cea mai slabă lună septembrie din istoria Bursei de Valori Bucureşti, a fost factorul principal care a şters din activele fondurilor Pilon II, investite în proporţie de circa 20% în companii listate pe plan local.

De la începutul anului şi până la final de septembrie indicele principal BET a scăzut cu aproape 19%, ceea ce s-a reflectat şi în activele Pilon II. Însă impactul cel mai mare a fost pe portofoliul de titluri de stat, în proporţie de 60% din activele fondurilor, în contextul în care scumpirile puternice şi aştep­tările de majorare a dobânzilor au de­ter­minat scăderea valorii acestor investiţii.