În cadrul unei intervenții în plenul Camerei Deputaților, fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a făcut un anunț important cu privire la pensionarea cadrelor medicale din România. Așadar, a fost modificată Legea în acest sens.
Raluca Turcan (PNL) a declarat, marți, 8 noiembrie, în cadrul plenului Camerei Deputaților că angajații din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) sau de pe ambulanțe nu vor să se pensioneze anticipat, așadar Legea cu privire la Statutul Personalului Medical de Urgență care permitea pensionarea la 57 de ani a fost modificată.
„Am corectat Legea privind Statutul Personalului Medical de Urgență care permitea pensionarea la 57 de ani și posibilitatea prelungirii anuale, la cerere, a activității, DOAR cu aprobarea conducerii unității angajatoare. Această lege este susținută de personalul medical vizat. Angajații de la UPU (n. red. Unitatea de Primiri Urgențe) sau de pe ambulanțe nu vor să se pensioneze anticipat.”, a explicat Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.
Legea a fost modificată cu scopul de a reduce numărul de pensionări în rândul lucrătorilor medicali
În plus, fostul ministru al Muncii a subliniat faptul că dacă Legea vizată nu era să sufere modificări, atunci riscam ca în jur de 18,39% din totalul de medici din serviciile de ambulanță să fi fost pensionați deja.
„Dacă Legea ar fi fost aplicată în forma inițială – riscam ca un procent de 18,39% din totalul medicilor din serviciile de ambulanță și un procent de 17,80% dintre medicii din UPU-SMURD/UPU/CPU să fi fost pensionați deja.
În acest moment, există un număr de 6 servicii județene de ambulanță (din județele Bistrița-Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Hunedoara și Teleorman) care nu pot asigura continuitatea activității cu medici de urgență sau cu competență pe medicina de urgență, iar această situație va fi amplificată de preconizatul val de pensionări.”, a relatat Raluca Turcan.
În același timp, Turcan a evidențiat faptul că dacă nu corectăm această lege personalul care dorea să rămână în activitate trebuia să obțină, anual, acordul conducerii unității respective, ceea ce deschide posibilitatea unor tratamente abuzive.
De la 1 ianuarie 2023 se măresc pensiile în România!
În ultimele luni, coaliția de guvernământ a dezbătut intens procentul majorării pensiilor în România în urma inflației și a crizei actuale la nivel global. Așadar, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni, 7 noiembrie, că PNL propune un procent de 15% pentru majorarea pensiilor, dacă bugetul va permite acest lucru! Președintele PNL a subliniat că liberalii vor propune ca pensiile să fie majorate cu 15% dacă specialiștii vor stabili că procentul se încadrează în buget.
În plus, Nicolae Ciucă a spus că procentul de majorare a fost stabilit în funcție de inflația care a depășit 15%. „Am discutat la nivelul PNL că trebuie să propunem soluții ca să acoperim creșterea inflației… dacă bugetul o va permite, propunerea PNL va fi de 15%”, a afirmat Nicolae Ciucă.