Bursa de la Bucureşti a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de miercuri, cu o valoare totală a tranzacţiilor în scădere la 52,89 milioane de lei (10,93 milioane de euro), de la 78,16 milioane de lei (16,15 milioane de euro) în şedinţa precedentă.

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,01%, până la valoarea de 9.010,36 puncte, în timp ce BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,03%, iar indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis în creştere cu 0,05%.

De asemenea, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a consemnat o apreciere de 0,22%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, a coborât cu 0,09%.

Indicele SIF-urilor, BET-FI, a înregistrat o apreciere de 0,2%. Pe Piaţa Reglementată, acţiunile Banca Transilvania au generat tranzacţii în valoare de 13,73 milioane de lei, urmate de Romgaz, cu 6,46 milioane de lei, şi Nuclearelectrica – cu 6,14 milioane de lei.

Totodată, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Prodplast, în creştere cu 14,45%, Dafora (+8,96%) şi Rompetrol Rafinare (6,25%). Pe de altă parte, cele mai importante deprecieri au fost consemnate de titlurile Uztel (-13,83%), Mecanică Fină (-10,14%) şi Farmaceutica Remedia (-2,75%).

Vești bune pe BVB

Promovarea pieţei de capital din România de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă a atras un mare atu pentru titlurile tranzacționate la BVB. Includerea titlurilor de stat în lei în indicele Bloomberg Barclays Global Aggregate deschide ușa unor investiții fără precedent.

Titlurile de stat în monedă locală ale României, alături de cele ale unor țări precum Columbia şi Peru, au fost incluse, din 1 septembrie, în indicele Bloomberg Barclays Global Aggregate, unul dintre cei mai urmăriţi indici la nivel global de către administratorii de fonduri de obligaţiuni, informează BVB.

Potrivit Bloomberg, în urma acestei decizii un număr de 39 de obligaţiuni cu o valoare de piaţă de 138,5 miliarde de dolari vor reprezenta echivalentul a 0,2% din Global Aggregate Index şi 0,5% din Global Treasury Index.

Fonduri de 1,4 miliarde de dolari pentru titlurile de stat

„Acest lucru va face ca, în perioada următoare, fondurile pasive care urmăresc acest indice să-şi îndreptate o parte din investiţii către titlurile de stat denominate în lei. Potrivit calculelor Bloomberg, analiştii se aşteaptă ca 1,4 miliarde de dolari să se îndrepte spre titlurile de stat ale României denominate in lei. Indirect, probabil că acest lucru va influenţa şi cotaţiile titlurilor de stat listate la Bursa de la Bucureşti”, estimează BVB.

În luna septembrie a anului trecut, agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis promovarea pieţei de capital România de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă.