Preţul petrolului a scăzut cu 17%, adică cu 22 de dolari, după ce Emiratele Arabe Unite şi Irakul au transmis că vor spori producția de petrol pentru a compensa lipsa petrolului rusesc.
A scăzut prețul petrolului! Emiratele Arabe și Iranul măresc producția de petrol
Petrolul Brent a scăzut cu peste 17%, adică cu 22 de dolari. În prezent, preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari (10,4%) la 114,69 de dolari pe baril. De altfel, țiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari (9,7%) la 111,69 dolari.
Preţurile au scăzut brusc după ce un ministru irakian ar fi afirmat că ţara sa este pregătită să crească producţia de petrol, dacă OPEC+ îi va solicita așa ceva.
De asemenea, Yousef al-Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, a declarat că ţara sa este în favoarea creşterii producţiei de petrol.
„Asta nu înseamnă nimic. Probabil că pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o şaptesprezecea parte din drumul parcurs în înlocuirea ofertei ruseşti”, a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho, potrivit Financial Times.
Rusia amenință Occidentul că va scumpi petrolul la 300 de dolari barilul
Reamintim că, luni, vicepremierul rus Aleksandr Novak, a informat că dacă Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană vor interzice importurile de petrol din Rusia, atunci prețul actual al petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul.
„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală. Creşterea preţurilor riscă să fie imprevizibilă. Ar putea ajunge la 300 de dolari per baril, dacă nu mai mult”, a explicat Aleksandr Novak, relatează Reuters şi AFP.
Însă miercuri, 9 martie, premierul olandez a vorbit despre livrările de petrol și gaze naturale din Rusia. Mark Rutte a spus că nu este în favoarea opririi acestora deoarece este nesustenabil pentru statele membre.
Premierul olandez recunoaște: Avem nevoie de petrolul și gazul din Rusia
Premierul olandez spune că Uniunea Europeană se confruntă cu o situație dificilă: Avem nevoie de petrolul și gazul din Rusia. Declarația premierului olandez Mark Rutte a fost făcută într-o conferință de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Paris, potrivit Reuters.
„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, a declarat Rutte, punctând că „putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre.”