Instalațiile de energie eoliană din Europa ar trebui să producă 37 de gigawați anual pentru a menține UE pe drumul cel bun către obiectivul său de energie regenerabilă pentru 2030.

Ratele de construcție sunt însă mult mai mici decât ceea ce este necesar, ajungând la 17 GW în total, în 2023.

Pentru acest decalaj, industria a dat vina pe termenele lungi de executare în baza autorizațiilor, precum și pe provocările legale din partea ecologiștilor.

Cu toate acestea, se pare că există motive de optimism. „Lucrurile au revenit pe drumul cel bun”, a declarat Giles Dickson, președintele asociației industriale WindEurope.

Pe fondul unei creșteri cu 70% a permiselor acordate pe cea mai mare piață a industriei, Germania, și al gigantului danez produs de Vestas, care revine la profitabilitate, industria are motive să se simtă încrezătoare.

„Da, putem”, a spus Dickson când a fost întrebat dacă industria ar putea îndeplini obiectivele UE, potrivit EurActiv.com.

Furtuna perfectă s-a domolit! Se fac investiții în noi instalații offshore

Ceea ce reprezentanții industriei au descris în 2023 drept o „furtună perfectă” de prețuri ridicate la mărfuri, rate ale dobânzilor ridicate și instabilitate în urma invaziei Ucrainei pare să se fi domolit.

În schimb, se fac investiții în noi instalații offshore. Vestas construiește două fabrici în orașul polonez Szczecin și una în Gdańsk. Alte trei fabrici se deschid în Europa, adaugă Dickson.

Două fabrici masive vor furniza stații de conversie – structuri auxiliare care adună energie și o transformă, înainte de a o trimite la țărm. Una este în Cardiff, Marea Britanie, alta în Rostock, Germania.

„Este relocalizarea, în Europa, a producției din Singapore, din Golf și din Orientul Îndepărtat”, adaugă el.

turbine eoliene, energie eoliana offshore
Energie eoliană offshore; SURSA FOTO: Dreamstime

Noile regulile cresc optimismul

„La trei luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, UE a adoptat strategia energetică REPowerEU. Iar elementul- cheie în cadrul acelei strategii a fost să acorde un impuls major simplificării regulilor și procedurilor de autorizare”, a explicat el.

Statele UE au adoptat reguli de autorizare de urgență la sfârșitul anului 2022, care au intrat în vigoare în 2023. Acum, industria resimte din plin efectele – regulile speciale au fost integrate în cadrul obișnuit al UE pentru surse regenerabile.

„Lucrurile se îmbunătățesc semnificativ. UE a jucat un rol cheie aici, introducând noi reguli obligatorii din punct de vedere juridic, pe care toate guvernele naționale trebuie să le implementeze pentru a simplifica autorizarea”, spune Dickson.

Germania, campioana energiei regenerabile

Pe lângă permisele mai rapide, Germania a venit cu o altă idee pentru restul Europei: conceptul de „interes public superior” care se aplică surselor regenerabile, care a fost consacrat și în regulile de urgență, spre satisfacția industriei.

„Extinderea energiei eoliene și solare trebuie să fie tratată acum de autoritățile publice, instanțe și judecători ca o chestiune de interes public primordial. Câștigăm în instanțele din Germania procese pe care le pierdeam”, adaugă Dickson.

În total, 17 din cele 27 state membre UE au raportat anul trecut ponderi sub media UE de 23%.

Directiva revizuită privind energia regenerabilă stabileşte pentru UE o pondere de 42,5% a energiei din surse regenerabile pentru anul 2030 (obiectivul fiind o creştere la 45%).

Prin urmare, statele membre trebuie să-şi intensifice eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor pentru 2030, fiind necesară majorarea ponderii surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate la nivelul UE cu aproape 20 puncte procentuale.