Vești bune din Germania! S-au aprobat primele studii clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva coronavirusului

Campania de vaccinare

FILE - This Jan. 23, 2020 file photo shows a patient receiving a flu vaccination in Mesquite, Texas. On Thursday, Feb. 20, 2020, the U.S. Centers for Disease Control and Prevention said the vaccine has been more than 50% effective in preventing flu illness severe enough to send a child to the doctor's office. Health experts consider that pretty good. (AP Photo/LM Otero, File)

Primele studii clinice (realizate pe pacienţi umani, n.r.) pentru testarea unui vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus vor fi lansate în Germania de compania BioNTech, cu sediul în oraşul Meinz.

În primă fază, studiile clinice vor fi desfășurate pe 200 de voluntari sănătoși cu vârstele cuprinse între 18 şi 55 de ani, a precizat Institutul Paul Ehrlich (IPE) într-un mesaj publicat pe site-ul său oficial.

„Acesta este doar al patrulea studiu pe oameni” realizat deocamdată în lume pentru testarea unui vaccin împotriva COVID-19, se afirmă în acelaşi mesaj.

Ce se va face în cea de-a doua etapă

În a doua fază a studiului, noul vaccin va fi testat pe un eşantion mai mare de persoane, inclusiv pe indivizi aflaţi în categoria cu cel mai ridicat risc asociat acestei maladii.

Compania BioNTech a precizat că a dezvoltat acest vaccin, denumit BNT162, în colaborare cu partenerul său, gigantul farmaceutic Pfizer, notează Reuters.

Testări planificate și în SUA

Teste ale noului vaccin sunt planificate şi în Statele Unite, după obţinerea aprobărilor necesare în vederea utilizării sale pe pacienţi umani, a dezvăluit compania BioNTech, specializată până acum în cercetări care vizează tratamente împotriva cancerului.

„Testarea pe om este o etapă importantă pe drumul spre obţinerea unor vaccinuri sigure şi eficiente împotriva COVID-19 pentru populaţia din Germania şi din alte ţări”, se afirmă în mesajul publicat pe site-ul IPE.

Studiile din Germania trebuie să determine toleranța vaccinului

Aceste studii clinice din Germania vor trebui să determine, potrivit IPE, „toleranţa generală a vaccinului testat şi capacitatea lui de a propune o reacţie imunitară împotriva agentului patogen”, un virus ARN, care are particularitatea de a suferi mutaţii.

Alte studii clinice urmează să fie realizate în lunile următoare în Germania de către diverse laboratoare, estimează IPE.

Aproximativ 150 de proiecte se află în prezent în diverse etape de implementare pe plan mondial în vederea obţinerii unui vaccin împotriva noului coronavirus.