Vești bune dinspre industrie: Producția a crescut în luna ianuarie faţă de luna precedentă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele care arată că producţia industrială a crescut în ianuarie față de luna precedentă cu 3,5%. Și industria prelucrătoare a înregistrat o creștere ceva mai semnificativă, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut.

Producţia industrială ca serie brută a crescut, în luna ianuarie a acestui an, cu 3,5% faţă de luna precedentă şi a scăzut 2,4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Conform INS, în luna ianuarie 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,5%. Industria prelucrătoare a crescut cu 5%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,8%, respectiv cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%, susţinută de industria prelucrătoare (+3,2%) şi industria extractivă (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,2%.

Față de ianuarie 2019 producția industrială a scăzut însă

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%), industria extractivă (-2,1%) şi industria prelucrătoare (-1,3%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 3,1%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,6%), industria prelucrătoare (-2,1%) şi industria extractivă (-2%).