Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a fost premiată în cadrul Galei Premiilor Capital pentru finalizarea noii legi privind sistemul public de pensii.
„Vă mulțumim pentru acest premiu care ne onorează foarte mult. Proiectul Legii pensiilor a fost un efort comun al colegilor din Ministerul Muncii și din Casa Națională de Pensii. S-a muncit foarte mult, iar acest premiu întărește ideea că este o lege foarte bună, echitabilă și sustenabilă. Și cea mai bună veste a zilei este că banii pentru plata pensiilor au fost cuprinși în bugetul pe 2024.“, a declarat secretarul de stat Marius Stanciu, care a ridicat premiul în locul ministrului Simona Bucura-Oprescu.
Evenimentul poate fi vizionat integral pe pagina de Youtube Hai România.
Încheierea unui capitol esențial
Simona Bucura-Oprescu este personalitatea care a reușit să finalizeze noua lege privind sistemul public de pensii. Reglementarea reprezintă o măsură asumată de guvernanți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre altele, noul act normativ, ce se va aplica, de principiu, din toamna anului viitor, prevede că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani. Totodată, femeile vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.
Legea 360/2023 vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în acest sistem. În nota de fundamentare a actului normativ se subliniază că “sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare”.
Din toamna viitoare
De principiu, legea va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Unele prevederi se vor aplica însă de la 1 ianuarie 2024. Printre acestea se numără opțiunea pentru continuarea activității dincolo de vârsta de pensionare, până la 70 de ani. Opțiunea se va putea exercita încă de la 1 ianuarie. De asemenea, majorarea punctului de pensie se va produce tot de la început de an. Iar termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii (45 de zile) se va aplica tot de atunci.
Legea stabilește și schimbarea modului în care se calculează pensia. Astfel, valoarea pensiei se va stabili prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Aceasta reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară.
Legea recentă mai stabilește și majorarea, în 2024, a punctului de pensie cu 13,8%,. Ca urmare, la 1 ianuarie, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.
Tot în legătură cu creșterea pensiilor, în următorii ani, valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației. La care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Capital Top 300 cei mai bogați români
În cadrul Galei Premiilor Capital a avut loc și lansarea „Capital Top 300 cei mai bogați români“. Proiectul, una dintre cele mai longevive inițiative de acest fel din presa autohtonă, reprezintă un barometru al evoluției mediului de afaceri din România. „Capital Top 300 cei mai bogați români” ediția 2023 este disponibil la toate punctele de difuzare a presei și online, pe site-ul edituradecarte.ro, începând cu 15 decembrie 2023.
Gala Premiilor Capital ediția 2023 a fost organizată cu sprijinul: Reciclador, Philip Morris România, Lingemann Beschaffungssysteme, Catena, Exim Banca Românească, Rewire Interior Design și Galeria Romană.