Comisia Europeană a propus astăzi reguli care permit statelor membre să achiziționeze în comun gaze naturale pentru rezervele lor strategice. Planurile ar trebui, de asemenea, să intensifice stocarea de gaze și să includă mai multe gaze cu emisii scăzute de carbon în mixul energetic, a transmite Reuters, citată de BTA.
Mai multe state membre din UE, printre care Spania, Grecia și România, au cerut achiziții comune, spunând că, în opinia lor, un astfel de instrument ar îmbunătăți aprovizionarea de gaze naturale. Prețurile gazelor naturale au crescut la niveluri record în ultimele luni, sub influența mai multor factori, inclusiv cererea puternică și exporturile din Rusia mai slabe decât era de așteptat.
Comisia Europeană a răspuns, propunând un sistem în care operatorii de sisteme de transport de gaze din statele membre să poată achiziționa în comun rezerve strategice de gaze. Aceste cantități vor putea fi folosite în situații extreme, de deficit grav, arată 24Chasa.
Ce vor putea face statele membre
Participarea va fi voluntară, iar țările vor trebui mai întâi să notifice Comisia Europeană, împărtășind detalii despre planurile lor, inclusiv cantitățile pe care intenționează să le cumpere, procedurile operative pentru activarea proviziilor în situații de urgență și costurile și beneficiile așteptate.
Statele membre vor trebui, de asemenea, să includă sistemul de stocare în evaluările regionale ale riscurilor pentru furnizarea de gaze, inclusiv o eventuală proprietate străină asupra infrastructurii de stocare a gazelor naturale, prevede propunerea CE.
Dacă vor fi identificate riscuri, țările ar trebui să ia în considerare măsuri, cum ar fi obligarea companiilor să achiziționeze rezerve strategice. Potrivit vicepremierului spaniol Teresa Ribera, achizițiile comune pot contribui la crearea unor condiții mai bune pe piețele mondiale de gaze decât achiziția individuală de gaze naturale.
Reprezentanții altor state membre din UE au spus că nu se așteaptă ca guvernele lor să se alăture unei astfel de scheme. Potrivit CE, gradul de ocupare a depozitelor subterane de gaze din UE este de 62% din capacitatea acestora, ceea ce este cu 12 puncte procentuale sub nivelul normal.