Cei care s-ar putea bucura de acești bani sunt proaspeții părinți care au copii până în trei ani. Aceștia vor primi de la companiile la care lucrează vouchere în valoare de 150 de euro lunar pentru fiecare copil.
Inițiativa face parte dintr-un proiect de stimularea a natalității. Cu banii primiți părinții pot plăti creșa, grădinița sau chiar bona copilului.
De asemenea, trebuie menționat faptul că companiile cu minimum 30 de angajați care se înscriu în acest proiect de susținere a angajaților cu copii, ar urma să fie scutite de plata impozitului pe profit.
Natalitatea este în scădere în România, ceea ce reprezintă o adevărată problemă. Anul trecut a fost înregistrată cea mai mică rată a natalității din ultimii 50 de ani. Efectele sunt unele extrem de grave, respectiv periclitarea pieței forței de muncă și a sistemelor de sănătate și de pensii.
Din anul 1992, în România a fost înregistrat un sport natural negativ. În 2017, populația țării a scăzut cu 69.279 de persoane din cauza declinului demografic.
“Proiect de lege privind acordarea de vorchere destinate părinților care au nevoie de servicii de asistență și îngrijire pentru copii
Art. 1 Mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la 3 ani beneficiază de vouchere valorice cu o valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la 3 ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului.
Art. 2 Voucherele se acordă lunar, fiind emise de către unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice.
Art. 3 Voucherele pot fi folosite pentru achiziționarea integrală sau parțială a unor servicii de asistență și îngrijire a copilului, care fac parte din următoarele categorii:
Creșe și grădinițe
Centre de petrecere a timpului liber care au spații destinate copiilor sub 3 ani
Bone care își desfășoară activitatea conform Legii nr. 167/2014 privind exercitarea meseriei de bonă.
Alte spații publice sau private care includ servicii de asistență și îngrijire a copilului, autorizate să funcționeze în acest sens.
Art. 4 Procedura de acordare a voucherelor și modul de emitere sunt stabilite de către Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de autoritate emitentă.
Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal – scutiri de impozite pentru companiile care investesc în creșe și grădinițe pentru copiii angajaților
(1) Articol unic. Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal se modifică și se completează după cum urmează:
Art. 15 se completează cu un nou alineat (4) care va avea următorul cuprins:
(4) În cazul companiilor cu minimum 30 de angajați, se scutesc din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea de creșe sau grădinițe, pentru copiii angajaților acestora. Construirea și funcționarea creșelor și a spațiilor de îngrijire a copilului vor respecta normele aflate în vigoare pentru astfel de spații.”, se arată în pachetul de legi pentru stimularea natalității, citat de HotNews.