Veşti bune pentru mame, după ce o modificare recentă a legislației, adoptată de curând de deputații din comisia de muncă, prevede ca indemnizația lunară pentru creșterea copilului să fie stabilită ca și până acum, având un procent de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Cu toate acestea, există şi o schimbare importante şi anume aceea că dispare plafonul de 8.500 de lei.
Proiectul urmează să primească votul final în Camera Deputaților.
Scandalul indemnizaţiilor pentru mame a început în 2017
Deputații au decis ca indemnizația lunară pentru creșterea copilului să fie stabilită ca și până acum, dar să nu mai fie limitată la un nivel maxim de 8.500 de lei. De asemenea, nivelul minim al indemnizației nu va mai fi calculat în raport cu indicatorul social de referință, urmând să reprezinte 85% din salariul minim brut pe economie.
În 2017, Guvernul Tudose a stabilit că nivelul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului va fi plafonat la 8.500 lei și că nu va putea fi mai mică decât 85% din salariul minim brut pe economie. Decizia a înfuriat-o la vremea respectivă pe Gabriela Cristea, care a criticat-o pe Lia Olguța Vasilescu, cea care ocupa funcția de ministru al Muncii și care declarase că indemnizaţiile pentru creşterea copilului puteau fi total eliminate.