Granturile acordate vor fi de trei tipuri:
- Microgranturi – 100 milioane euro pentru: IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural-artistice și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților infectați cu COVID. Valoarea unui microgrant va fi de 2.000 euro și vor fi sprijiniți aproximativ 50.000 de beneficiari.
- Granturi pentru capital de lucru – 350 milioane euro pentru IMM-uri din domenii de activitate precum: HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile și bibliotecile. De aceste finanțări vor beneficia aproximativ 65.000 de firme din România.
- Granturi de investiții – 550 milioane euro – IMM-urilor din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții etc. Valoarea acestora va fi între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse pentru contractarea de finanțări.
Granturile vor fi acordate de către Ministerul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri (MEEMA) în parteneriat cu Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
De asemenea, linia de finanțare nerambursabilă POR 2.2, având buget cuprins între 2 și 6 milioane de euro, este adresată întreprinderilor mici și mijlocii din mediul urban sau rural, cu excepția celor din București și Ilfov, care au ca scop:
- crearea unei unități noi – de regulă, crearea unei unități noi se poate realiza prin construirea și dotarea unui spațiu de producție/prestare servicii, în scopul demarării activității vizate prin proiect
- extinderea capacitații unei unități existente – ca urmare a investiției, unitatea existentă este pusa într-o situație în care poate produce mai mult, din cel puțin unul din produsele deja realizate în unitate, fără ca procesul general de producție sa fie fundamental schimbat
- diversificarea producției unei unități – prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior în unitate; diversificarea producției presupune ca noile produse/servicii se adaugă gamei sortimentale deja fabricate/prestate.
George Toda, director general al Waterboyz România, ne spune că în lista domeniilor eligibile pentru finanțări prin fonduri europene se află și firmele a căror activitate este din segmentul locurilor de joacă, cu tot ce înseamnă asta, locuri de joacă atât exterior cât și de interior, inclusiv noile activități precum săli și arene de laser tag, de relitate virtuală, de jocuri tip arcade, parcuri de trambuline sau agrement pe apă.
Cea mai cunoscută companie din țară din domeniul locurilor de joacă nu s-a remarcat numai prin calitatea indiscutabilă a echipamentelor (toate fiind certificate conform standardelor UE) ci și prin flexibilitate de a sprijin proiectele bazate pe toate tipurile de finanțare, acceptând inclusiv sistemul de credit de la furnizor – în sensul de a primi comenzile în avans și de a accepta plata odată ce aceasta este realizată de către stat.