ROBOR la trei luni se menține la aceeași valoare de două luni
ROBOR la trei luni s-a menținut în jurul valorii de 6,05% două luni la rând. În lipsa unui stimulent pentru reducerea dobânzilor la credite, băncile comerciale au început să diminueze marjele de câștig dintre dobânzile la credite și dobânzile la depozite sub 3%, atât în sectorul retail, cât și în sectorul corporate. În acest context, pentru a atrage clienți cărora să le ofere credite, băncile au început să reducă marjele de câștig.
BNR ar putea reduce dobânda în iulie 2024
Cristian Hostiuc a explicat, la Aleph News, că dobânda la credite nu va scădea până când Banca Națională a României (BNR) nu va reduce dobânda de referință. Următoarea ședință a BNR va avea loc în iulie 2024. BNR a indicat deja că așteaptă ca și celelalte bănci centrale să înceapă procesul de reducere a dobânzilor. Având în vedere că, azi, Banca Centrală Europeană (BCR) a redus dobânda, este de așteptat ca și BNR să facă același lucru în iulie 2024.
„Dobânda la credite nu scade până nu scade BNR-ul dobânda de referință. Următoarea ședință este programată pentru luna iulie. Banca Națională a dat semnalul că așteaptă și celelalte bănci centrale să înceapă procesul de reducere a dobânzilor.
Astăzi, Banca Centrală Europeană a redus dobânda, iar în aceste condiții, este de așteptat ca în iulie, și BNR să reducă dobânda”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru Aleph News.
Ce sunt ratele dobânzilor de referință?
Indicii de referință bazați pe rata dobânzii sunt cunoscuți și sub denumirile de „rate ale dobânzilor de referință”, „rate de referință” sau „dobânzi de referință”. Sunt rate ale dobânzilor actualizate periodic și accesibile publicului. Servesc drept bază utilă pentru diverse tipuri de contracte financiare. De exemplu, creditele ipotecare, descoperirile de cont și alte tranzacții financiare mai complexe.
Ratele de referință sunt calculate de un organism independent, de obicei pentru a reflecta costul împrumuturilor pe diferite piețe. De exemplu, ele pot reflecta costurile suportate de bănci pentru împrumuturile pe care le contractează între ele sau pentru obținerea de fonduri din alte surse, precum fonduri de pensii, societăți de asigurare și fonduri de piață monetară. Astfel, ratele dobânzilor de referință joacă un rol esențial în sistemul financiar și bancar, precum și în economie în ansamblu.