Marți, Malta a făcut un pas mare și a renunțat la închiderea frontierelor pentru persoanele nevaccinate împotriva noului coronavirus. Pe de altă parte, țara impune în schimb acestor persoane o perioadă de carantină, notează AFP.
Anunțul a fost făcut de guvernul maltez, iar potrivit sursei citate, toți turiștii nevaccinați vor fi nevoiți să își petreacă o parte din sejur în carantină.
„Persoanele care ajung în Malta fără a fi în posesia unui certificat de vaccinare vor fi obligate să treacă printr-o perioadă de carantină”, a indicat marţi seară guvernul maltez.
De menționat este faptul că, în cursul zilei de vineri, Malta a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a anunţat că îşi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi. Decizia vine în contextul în care țara își dorește să stopeze creşterea numărului de infectări cu coronavirus.
Mai exact, deși de la data de 27 iunie nu se mai înregistrase niciun caz nou, vineri au fost raportate 96, dintre care 90% la persoane nevaccinate. În ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare anti-covid, insulă mediteraneană cu 500.000 de locuitori se laudă cu cea mai mare rată de vaccinare din UE, 79% din populaţia adultă primind deja două doze.
Comisia Europeană, apel către Malta
Amintim faptul că, în cursul zilei de luni, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders anunța că Comisia Europeană vrea să convingă Malta să revină asupra deciziei de a-şi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi împotriva COVID-19, scrie AFP.
Totodată, Didier Reynders a reamintit că adoptarea paşaportului sanitar de către UE revine tuturor statelor membre.
„Au existat două decizii: certificatul pe care l-am instituit şi care se impune tuturor statelor membre, ca dovadă a situaţiei fiecărei persoane în raport cu maladia (COVID-19). Şi apoi există o recomandare adoptată de Cei 27, care pleacă de la ideea că paşaportul este suficient lui însuşi, dacă situaţia sanitară nu se deteriorează”, a explicat Reynders.
În acest context, oficialul european a precizat că vor exista discuții pentru acceptarea testelor PCR.
„Vom discuta, prin urmare, cu Malta pentru a accepta testele PCR. În funcţie de rata de infectare cu varianta Delta (…), este normal să reluăm măsurile, cu test şi carantină, dar nu cu interdicţie de călătorie”, a arătat comisarul european.