Cercetătorii au descoperit că celulele T de la persoanele care s-au vindecat de Covid-19 sau au fost imunizate cu vaccinurile Moderna sau Pfizer-BioNTech, sunt în măsură să recunoască și să neutralizeze mai multe mutații îngrijorare ale SARS-CoV-2. Studiul a fost publicat în Cell Reports Medicine, relatează Indian Express.
Persoanele vaccinate cu Pfizer sau Moderna sunt mai protejate împotriva mutațiilor
Cercetătorii susțin că studiul lor demonstrează că atât celulele T „ajutătoare”, cât și celulele T „ucigașe” pot acționa asupra formelor mutante ale virusului.
Studiul se refeeră la patru mutații extrem de răspândite Alpha (B.1.1.7), Beta (B.1.351), Gamma (P.1) și Epsilon (B.1.427 / B.1.429). Varianta Delta a devenit predominantă după inițierea studiului, anunță site-ul web al Institutului de Imunologie La Jolla (LJI), așa că nu a fost inclusă în acest prim studiu. Studiile aflate în curs au fost extinse, astfel încât se va investiga modul în care celulele T interacționează și cu alte variante, inclusiv Delta.
Cum s-a realizat studiul?
Cercetătorii au analizat comparativ „funcționarea”celulelor T la trei grupuri diferite de oameni. În primul grup au fost selectate persoane care s-au vindecat de Covid-19. În al doilea grup au fost incluse persoane care au primit fie vaccinul Moderna, fie Pfizer-BioNTech. În sfârșit, al treilea grup a fost format din persoane care nu au fost expuse la SARS-CoV-2 (din probele luate înainte de pandemie).
Cercetătorii au testat răspunsurile celulelor T împotriva mutațiilor Alpha, Beta, Gamma și Epsilon. Ei au descoperit că atât persoanele vaccinate, cât și pacienții recuperați aveau celule T cu reactivitate încrucișată , celule care ar putea „răspunde” acestor variante ale virusului SARS-Cov-2.
„Cu acest studiu, mesajul de bază este optimist. În ceea ce privește răspunsul celulelor T, sistemul dvs. imunitar este încă capabil să recunoască aceste noi variante, iar celulele T vor putea răspunde „, susține Alison Tarke, doctorandă la Universitatea din Genova și șefa grupului de cercetători.
Sursa foto: Wikimedia