Vești bune pentru crescătorii de animale. Ministerul Agriculturii anunță că la ședința de Guvern de miercuri, Executivul a aprobat plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022.

Sursa citată precizează că plafonul este de 185.483.810 euro. „În ședința Guvernului din data de 21 septembrie 2022, au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022”, informează Ministerul Agriculturii.

În ceea ce privește modul în care vor fi acordați banii. Ministerul Agriculturii susține că întreaga sumă este acordată crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic.

Sumele alocate pentru crescătorii de animale

Astfel, se dau 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte, 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne, 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte și alți 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Ministerul Agriculturii precizează și modalitatea de calcul. Astfel, potrivit sursei citate, cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic este calculat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menţionate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut și el o reacție în acest sens. Potrivit acestuia, în premieră, crescătorii de animale vor primi și avansul APIA. El a adăugat că Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a dat și ea undă verde.

Fermierii vor putea solicita în premieră, avansul APIA

Petre Daea adaugă că avansul pe care fermierii îl pot solicita este de 70% din suma cuvenită.

„Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noştri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În ceea ce privește resursele financiare, acestea sunt asigurate de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 şi 2023, mai arată sursa citată.