Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat miercuri seara că legea porcului se află în dezbatere în Parlament, iar cei care cresc animale nu trebuie să își facă griji.
„Legat de această inițiativă și legea care se află în dezbatere în Parlament, populația și crescătorii de animale nu au de ce să-si facă griji, pentru că legea e supusă dezbaterii. Faptul că a fost adoptată nu înseamnă nimic, Camera Decizionala a Parlamentului este Camera Deputaților.
Gospodăria tradițională pentru noi este o prioritate. Împreună cu colegii mei am depus o lege, va fi promulgată, care viza gospodăria țărănească pentru a proteja acei oameni vulnerabili și a introduce producția lor în circuitul economic.
Gospodăria țărănească trebuie să reziste și să continue tradiția noastră milenară, dar, de cealaltă parte, trebuie să luăm măsuri pentru asigurarea tratativității oricărui animal care părăsește gospodăria.
„Cei care au porc în gospodăriile proprii vor mânca din truda lor”
Eu vă garantez că cei care au porc în gospodăriile proprii vor mânca din truda lor. Când vorbim de carne de import și ne raportăm la carnea comercializată din supermarketuri, nivelul importului depășeste nivelul producției proprii, tocmai datorită faptului că această pestă porcina africană a făcut ca numai în anul 2021 să fie sacrificați aproape 700.000 de porci care, de fapt, au fost îngropați în magazinele din România.
Este foarte important să limităm circulația animalelor și să avem grijă ca pesta porcină africană să nu distrugă industria de creștere a porcului în România.
Eu vă garantez că nicio lege din Parlamentul României nu va fi impotriva intereselor comerciale ale statului român. Dacă discutăm despre sprijinirea sectorului de creștere a porcului, eu acum sunt la Minister împreună cu o echipă tehnică, punem la punct programul care să stimuleze reproducția la porc, pentru că avem probleme mari în sectorul de creștere a porcilor”, a spus ministrul Adrian Chesnoiu, într-o emisiune TV.
Obligaţiile crescătorilor de porcine
Legea porcului a trecut de Senat pe 22 noiembrie. Potrivit actului normativ, ce trebuie acum aprobat şi de către Camera Deputaţilor, crescătorii de porcine au următoarele obligaţii:
- de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor;
- de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare;
- respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare;
- să solicite înregistrarea în Baza Naţională de Date, a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.