Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Guvernul vrea să crească schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură la 817 milioane lei.

Se vrea reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

”La articolul 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 965 din 30 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, alineatele (12 ) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins: (12) Pentru anul 2022, valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 817.000.000 lei care se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”,  se arată în proiectul de act normativ.

Suma prevăzută de actul normativ va fi asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

În primă fază, pentru anul 2022, au fost alocate 309 milioane de lei, prin HG nr. 146 din 2 februarie 2022, sumă ce cuprindea şi plăţile neachitate din anul 2021. Ulterior, în luna iulie, ajutorul de stat a crescut la 337 milioane de lei.

Au crescut accizele la alcool și țigări

De la 1 august se aplică accize de 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigărilor. Astfel, pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete.

O altă regulă vizează supraimpozitarea contractelor part-time. Astfel, începând cu veniturile încasate în luna august, calculul contribuţiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situaţia în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim.

Menționăm faptul că o astfel de prevedere a mai existat in Codul fiscal însa ulterior s-a renunţat la ea. De această dată însă, Guvernul a decis să o pună în practică.

Excepții de la regulă sunt elevii sau studenții care au până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, dar și persoanele fizice care realizeză venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp partial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economi și persoanele cu dizabilități.