Mai mulți fermieri vor fi exceptați de la de la controale şi sancţiuni dacă nu respectă anumite norme PAC. Această măsură a fost aprobată miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul European.

Măsura de ajutor pentru fermieri trebuie aprobată și de Consiliu

Măsura a fost aprobată cu 425 voturi „pentru” și 130 „împotrivă”. Au fost înregistrate și 33 de abţineri. Ea reprezintă o revizuire a Regulamentului privind planurile strategice PAC şi a Regulamentului orizontal PAC, potrivit unui comunicat al instituției.

Eurodeputaţii au adoptat proiectul de lege cu modificările tehnice propuse de Consiliu UE şi aprobate de Comisia Europeană pentru agricultură a Parlamentului European la 15 aprilie 2024.

În urma votului, regulamentul trebuie să fie aprobat și de Consiliu. Preşedinţia belgiană a Consiliului a informat Parlamentul că va adopta acelaşi text, dacă eurodeputaţii aprobă propunerea în forma convenită de Comisia specială pentru agricultură.

protestele fermierilor
SURSA FOTO: Dreamstime

Legea urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE

În urma aprobării de către Consiliu UE, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, ea va intra în vigoare.

Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiţionalităţile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.

Revizuirea PAC modifică normele pentru trei condiţionalităţi de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanţare.

Aceasta oferă și mai multă flexibilitate ţărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC dacă există probleme legate de aplicarea lor şi probleme cauzate de condiţii meteorologice extreme.

Fermele mici cu o suprafaţă mai mică de zece hectare ar fi exceptate de la controale. Ele vor fi exceptate și de la sancţiuni dacă nu respectă anumite norme PAC.

Parlamentul a convenit să trateze dosarul în procedură de urgență

Parlamentul a convenit să trateze dosarul în procedură de urgenţă, potrivit unui comunicat al instituției. Astfel, va fi accelerată implementarea măsurilor menționate anterior.

Amintim că Parlamentul European a decis marţi să nu se opună propunerii Comisiei de completare a pachetului de simplificare a PAC.

Conform textului, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate atunci când aplică o altă condiţie PAC.

Este vorba despre cerinţa de a menţine proporţia dintre păşunile permanente şi suprafaţa agricolă peste 5% în comparaţie cu 2018 (GAEC 1).