Parlamentarii AUR au depus un proiect legislativ care vizează înfiinţarea unei bănci agricole pentru susţinerea fermierilor români, pentru a le oferi sprijin financiar la „dobânzi mici sau zero”, a anunţat miercuri, preşedintele partidului, deputatul George Simion.
AUR vrea să înființeze o bancă pentru susținerea fermierilor
„Anunţăm cu bucurie iniţiativa AUR de înfiinţare a Băncii Agricole, bancă agricolă care de la înfiinţarea statului român există sub diferite forme în România pentru sprijinirea agricultorilor, pentru sprijinirea micilor fermieri.
Banca Agricolă a fost falimentată de guvernările succesive care au condus România şi a fost preluată de Raiffeisen Bank. Am depus o lege care vine în susţinerea agricultorilor români pentru a obţine sprijin financiar la dobânzi mici sau zero”, a precizat George Simion, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Au apărut și asigurări în caz de secetă
Pe de altă parte, fermierii pot acum beneficia de o primă de asigurare care garantează producţia în caz de secetă şi care poate fi încheiată pentru suprafeţe cultivate de cel puţin 1.000 ha până la 30 noiembrie pentru culturile de toamnă şi până la 30 aprilie pentru culturile de primăvară.
Acoperirile produsului au fost elaborate în urma unor întâlniri ai reprezentanților companiei de brokeraj în asigurări şi consultanţă de risc Marsh cu fermieri membri ai APPR, UNCSV şi PRO AGRO, care au furnizat informaţii relevante pentru conturarea produsului. Asigurarea acoperă atât riscuri clasice (secetă, arşiţă, inundaţii, grindină, ploi torenţiale, furtună, vijelie, tornadă) cât şi riscuri specifice (boli şi alte organisme dăunătoare, îngheţuri, secetă/arşiţă sau ploi excesive). Produsul include şi serviciul de monitorizare a culturilor în timp real, prin intermediul satelitului.
Asigurarea garantează valoarea producţiei iar costurile variază în funcţie de datele istorice privind producţia fiecărui fermier, regiunea în care se află precum şi structura culturilor.
Potrivit ultimelor date comunicate de Ministerul Agriculturii în data de 18 noiembrie, suprafaţa totală afectată de secetă este de 1,11 milioane hectare, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Principalele culturi însămânţate în toamna anului trecut afectate de secetă sunt cele de grâu, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.698 ha şi rapiţă – 26.805 ha. Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul – 482.287 ha, floarea soarelui – 242.223 ha, soia – 39.473 ha şi plantele furajere – 46.164 ha.