Produsele vizate sunt utilizate în industria petrochimică, industria alimentară, construcțiile navale, producția de energie și în sectorul construcțiilor, anunţă Reuters.

Într-un comunicat de presă, Executivul comunitar a precizat că investigația sa a confirmat că produsele respective sunt vândute în Europa la prețuri de dumping. În consecință, Comisia a decis să introducă taxe anti-dumping variind între 5,1% și 12,1% pentru exporturile din Taiwan și între 30,7% și 64,9% pentru exporturile chineze.

De asemenea, Executivul comunitar subliniază că un număr total de 39 de măsuri anti-dumping și anti-subvenții au fost introduse pentru importurile incorecte de produse din oțel, dintre care 17 vizează China.

Toate aceste măsuri pot fi considerate o gura de oxigen pentru industria siderurgică românească. Vedetă a economiei înainte de Revoluţie, industria de profil a avut mult de suferit ca urmare a managementului catastrofal şi a privatizărilor dubioase. Cu toate acestea, a supravieţuit. Astăzi, primii cinci jucători (ArcelorMittal Galaţi, Tenaris Silcotub Zalău, Mairon Galaţi, TMK-Artrom, COS Târgovişte) au împreună peste 10.000 de angajaţi şi afaceri cumulate de aproape 8 miliarde de lei. Cel mai mare producător de oţel din România rămâne ArcelorMittal Galaţi, chiar dacă cifrele arată că se află încă pe pierderi. Grupul, care se află şi între cei mai mari exportatori din lume, deţine în România patru unităţi de producţie, la Galaţi, Hunedoara, Iaşi şi Roman.

Sursa : Agerpres