OMV Petrom estimează pentru 2022 vânzări totale de gaze naturale în România mai mici faţă de anul trecut, când s-au situat la 49 TWh. Totul se întâmplă din cauza surselor de aprovizionare reduse, iar în cazul producţiei o limitare a declinului la aproximativ 7% faţă de 2021, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, potrivit raportului companiei, publicat joi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
OMV Petrom se aşteaptă la o scădere a preţurilor la gaze şi electricitate începând cu vara următoare, însă nu la nivelurile de anii trecuţi, a afirmat, joi, Franck Neel, membru în Directoratul OMV Petrom, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a fost întrebat cum estimează evoluţia preţurilor în acest an.
„Este foarte dificil de răspuns, dacă ne uităm la volatilitatea pieţelor. În decembrie, spre exemplu, nu am putut previziona creşterea masivă prin transportul spre Europa a gazelor naturale lichefiate, care a necesitat 60 de ambarcaţiuni. Aşa că este foarte dificil de previzionat, de estimat ce va urma”, a spus oficialul Petrom.
Criza dintre Rusia şi Ucraina aduce o mare incertitudine în piaţă
„Criza dintre Rusia şi Ucraina are şi aceasta un impact asupra dificultăţii de a face astfel de previziuni. Este destul de dificil să aducem gaze naturale lichefiate în cantităţi mari în România. Criza din Ucraina are un impact asupra situaţiei de pe piaţa locală şi cred că nici Gazprom nu ştie când va începe exploatarea conductei Nord Stream 2”, a continuat el.
În opinia sa, preţurile de acum sunt foarte mari şi nesustenabile din punctul de vedere al cererii.
„Ne aşteptăm la o scădere a cererii şi la o scădere în vară a preţurilor la gaze, ceea ce va avea impact şi asupra preţurilor din iarnă”, a susţinut Neel.
Producţia totală netă de energie electrică, mai mică faţă de 2021
Producţia totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică faţă de 2021, în contextul unei revizii planificate cu durata de două luni a centralei electrice Brazi în prima jumătate a anului 2022 (2021: 4,8 TWh). De asemenea, compania preconizează că valoarea investiţiilor va creşte până la 4 miliarde de lei, în funcţie de climatul investiţional, comparativ cu 2021, când acestea s-au situat la 2,8 miliarde de lei.
Astfel, circa 2,6 miliarde de lei (2 miliarde de lei în 2021) vor fi alocaţi pentru segmentul de Explorare şi Producţie, pentru forarea a circa 60 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a circa 600 de reparaţii capitale (2021: 36 de sonde noi şi sidetrack-uri; 695 de reparaţii capitale).
„Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de bază pozitiv (2021: 3 miliarde de lei). Randament pentru acţionari atractiv: creşterea anuală a dividendului de bază cu 5%-10%. Producţia: limitarea declinului în România la aproximativ 7% faţă de 2021, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului (2021: -7,6%). Optimizarea portofoliului: concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, prin vânzări selective de zăcăminte în 2022”, se menţionează în comunicat.
În ceea ce priveşte Neptun Deep, decizia finală de investiţie este amânată pentru 2023, din cauza absenţei amendamentelor la Legea offshore, în timp ce în cazul Han Asparuh offshore Bulgaria va avea loc forarea unei sonde de explorare în 2022-2023 şi continuarea prospectivităţii şi evaluării.
OMV Petrom va continua parteneriatul cu Auchan
OMV Petrom va continua în 2022 parteneriatul cu Auchan şi va deschide peste 100 de magazine noi MyAuchan în staţii de distribuţie marca Petrom modernizate până la finalul anului 2022. La finalul anului 2021 erau 128 de magazine. Rata de utilizare a rafinăriei este estimată a se situa peste valoarea de 95% (2021: 97%), iar vânzările totale de produse rafinate sunt preconizate a fi similare cu cele din 2021 (5,3 milioane de tone).
Compania are ca ţintă anul acesta reducerea intensităţii emisiilor de carbon cu 30% până în 2030 faţă de 2019 (2021: scădere estimată de 10% faţă de 2019), dar şi progrese în dezvoltarea unui portofoliu de energie electrică regenerabilă. În plus, vor fi făcuţi primii paşi în direcţia producerii de bio-etanol de generaţia a doua.
Pentru 2022, OMV Petrom preconizează ca preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi in jur de 75 dolari/bbl, în creştere faţă de anul trecut, când acesta a fost de 71 dolari/bbl), iar marjele de rafinare sunt estimate a se situa în jurul valorii de 6 dolari/bbl (2021: 5,5 dolari/bbl). Totodată, cererea de produse petroliere se preconizează a fi pe un trend uşor crescător, iar cererea pentru electricitate este estimată a fi la un nivel similar cu cea din anul 2021, în timp ce cererea pentru gaze naturale va fi mai mică decât în 2021.
Toate estimările se bazează pe ipoteza ca până la finalul anului nu vor fi introduse măsuri semnificative de carantină, precizează compania.