În urmă cu ceva timp, șefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a iniţiat o acţiune prin care le solicita judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) să pronunțe o hotărâre astfel încât procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de Secţia specială în urmă cu patru ani.

În ședința de judecată care a avut termenul marți, 17 ianuarie, judecătorii ÎCCJ au decis ca dosarul deschis de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) împotriva Laurei Codruța Kovesi, fostă șefă DNA, să fie soluționat până pe 1 iunie 2023.

Vești bune pentru Laura Codruța Kovesi! A avut câștig de cauză

Astfel, ÎCCJ a decis să accepte solicitarea șefei Parchetului European care ceruse ca dosarul să fie finalizat.

„În temeiul art. 488/6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 2505/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Stabileşte termen la data de 01 iunie 2023 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 488/6 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică petentei. „, se arată detaliile soluției pronunțate în ședința de marți, 17 ianuarie.

Ce s-a întâmplat cu dosarul în care este implicată Laura Codruța Kovesi?

Dosarul ce o privește pe Laura Codruța Kovesi fost deschis în decembrie 2018 de procuroarea Adina Florea de la Secţia specială, care între timp s-a pensionat. După desființarea Secției Speciale, dosarul a fost preluat de PÎCCJ.

Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi susține că are trei hotărâri ale ÎCCJ prin care procurorii sunt obligaţi să finalizeze acest dosar. Astfel, procurorii PÎCCJ trebuie fie îl clasează, fie o trimit în judecată. Cu toate acestea, se pare că procurorii ignoră acest caz.

În octombrie 2022, șefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi spunea că dosarul nu este închis de Parchetul General din dorinţa, probabil, „de a intimida alţi magistraţi din sistem.”

„Există trei hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care se explică faptul că fie că tot ceea ce s-a făcut este nelegal şi trebuie închis, fie s-a stabilit un termen de finalizare a dosarului. În continuare, procurorii care au acest dosar ignoră nişte hotărâri definitive. Dosarul nu este închis (…)”, spunea atunci Laura Codruța Kovesi.