Vești bune pentru părinți! Se simplifică procedura de depunere a dosarului pentru alocaţia de stat

Vești bune pentru părinți. Potrivit unui proiect de lege depus de senatorii USR PLUS, procedura de depunere a dosarului pentru alocaţia de stat a copilului ar putea fi simplificată. Totodată, elevii majori ar putea benefia și ei în continuare de alocații.

Inițiativa legislativă a fost depusă de senatorii Ştefan Pălărie şi Irineu Darău. Proiectul are rolul de a simplifica depunerea dosarului pentru alocaţia de stat pentru copii, astfel încât cererea să fie cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a naşterii copilului.

Ştefan Pălărie susține că orice copil are dreptul de a beneficia de o alocație de stat, iar pentru acest lucru, părintele sau tutorele acestuia trebuie să depune un alt dosar la o altă instituţie. Rolul noului proiect este de a unifica cele două dosare. Mai exact, dosarul de declarare al nașterii ar urma să fie completat cu cel cu actele necesare obținerii alocației.

„Există, în Constituţie şi în lege, dreptul oricărui copil de a beneficia de alocaţie de stat pentru copii. Pentru asta, părintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o altă instituţie, respectiv la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Atât obligaţia de declarare a naşterii, cât şi dreptul la alocaţie debutează simultan şi se raportează la acelaşi moment: naşterea copilului. Iniţiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a naşterii să fie completat cu actele necesare obţinerii alocaţiei”, a afirmat Ştefan Pălărie, citat într-un comunicat de presă transmis de USR PLUS.

Elevii de peste 18 ani ar putea primi alocații în continuare

În același timp, Ştefan Pălărie a mai depus o iniţiativă legislativă care să permită elevilor majori din şcolile speciale să beneficieze în continuare de alocaţie, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani.

Amintim faptul că în prezent, Legea 61/1993 prevede că numai copiii din sistemul de învăţământ liceal şi profesional primesc alocaţia de stat pentru copii şi după împlinirea vârstei de 18 ani.

Acesta susține că este vorba despre un vid legislativ când vine vorba despre elevii care împlinesc 18 ani. Deși încă merg la școală, doar pentru că au împlinit deja vârsta majoră, aceștia nu mai pot beneficia de alocație, lucru care reprezintă o discriminare a elevilor majori din învățământ.

„Există un vid legislativ în ceea ce priveşte elevii care împlinesc 18 ani şi sunt înregistraţi în sistemul de învăţământ special. Din cauza acestui vid, aceşti elevi nu primesc alocaţia de stat pentru copii, deşi au legal în continuare obligaţia de a merge la şcoală. Există o vădită discriminare a elevilor majori din învăţământul special, discriminare pe care iniţiativa de faţă o corectează. Ei trebuie încurajaţi şi ajutaţi, nu pedepsiţi”, a arătat Ştefan Pălărie.

Senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie a mai făcut referire și la elevii cu probleme de sănătate, care ajung să studieze mult mai târziu decât restul. Ei pot avea chiar și 18 ani în clasa a7-a sau a 8-a fără a mai putea benefia de alocație la fel ca și restul copiilor, fiind însă obligați să meargă la școală în continuare.

„Copiii din învăţământul special sunt copii cu grave probleme de sănătate, din cauza cărora ei sunt încadraţi în şcoală mult mai târziu decât copiii fără aceste probleme. Astfel că, în învăţământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a etc., moment în care nu li se mai acordă deloc alocaţia de stat pentru copii. Totuşi, ei sunt obligaţi să meargă la şcoală în continuare.

Acest lucru ne-a fost semnalat de către foarte mulţi părinţi care se află într-o situaţie cât se poate de disperată şi urgentă, având acasă un copil care necesită o îngrijire aparte şi care nu mai beneficiază de un drept conferit tuturor elevilor prin Constituţie”, a explicat senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie.

Ce modificări vor fi aduse

În ceea ce privește modificările propuse de senatorul USR PLUS, acestea vizează prevederile Art.1 şi Art 3., care vor avea următorul cuprins:

„Art 1.(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului: a) liceal, b) profesional sau c) special, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”
Art.3 (1) Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3) lit. a) şi b);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3) lit. c).”

De menționat este faptul că, în cazul în care proiectul va fi adoptat, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va avea la dispoziţie 60 de zile, de la intrarea în vigoare a legii, să emită ordinul de ministru care să reglementeze acordare alocaţiei pentru copii.

La rândul său, Irineu Darău susține și el că este incorect ca un părinte sau un reprezentant legal să fie nevoit să depună dosare cu șină pentru fiecare copil în parte. Acesta a mai adăugat că din cauza birocrației, sarcina unui părinte este îngreunată, iar funcționarii statului sunt și ei afectați, în contextul în care primesc două dosare.

„Este complet ineficient şi incorect ca părintele/reprezentantul legal sa depună două dosare cu şină la 2 instituţii diferite ale statului, deşi ambele operaţiuni privesc copilul şi intervin în acelaşi moment. Practic, astăzi, sarcina părintelui/reprezentantului legal este mult îngreunată de birocraţia depunerii a două dosare separate. De asemenea, funcţionarii statului sunt încărcaţi cu două dosare care privesc acelaşi copil”, a susţinut Irineu Darău.