Ministerul Agriculturii și Dezvotării Rurale (MADR) a lansat vineri un proiect privind modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2022.

Vești bune pentru producătorii de usturoi

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute în proiectul de hotărâre sunt în sumă 26.063,75 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 5.268,064 mii euro, şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Ministerul Agriculturii vrea să introducă această măsură pentru a-i ajuta pe producători să facă față mai ușor cheltuielilor de producție, dar și pentru a-și extinde suprafețele cultivate.

Condițiile sunt ca beneficiarii sa utilizeze o suprafata cultivata de minimum 3000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator, și trebuie să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Iată cum se păstrează cel mai bine usturoiul

Nu trebuie să fie încolțit sau să prezinte semne de mucegai. Pentru a păstra cât mai bine usturoiul, căpățânile trebuie să fie ferme și nu trebuie să fi încolțit sau să prezinte semne de mucegai.

Dacă ați pus usturoi în grădină, acesta ar trebui să fie uscat înainte de a fi depozitat. După ce l-ați scos, puneți-l într-un loc răcoros, uscat, bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui.

Usturoiul poate fi agățat în ciorchini de tulpinile legate între ele, fie întins pe grătare de sârmă sau pur și simplu, pe ziare pentru uscare.  Când usturoiul este uscat, tăiați rădăcinile și îndepărtați stratul exterior de foi.

Usturoiul poate fi păstrat la temperatura camerei pentru o perioadă foarte lungă de timp. Cutiile din plastic sau din lemn sunt ideale. Nu este însă indicat să țineți usturoiul împreună cu alte legume.

Pentru a păstra usturoiul pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să luați în considerare perioada de depozitare de care aveți nevoie. „Durata de depozitare este de trei până la cinci luni în condiții răcoroase (16 °C), în condiții uscate și întunecate”, spune Linda J Harris.

Congelarea este o alternativă pentru conservare, deși asta va face textura usturoiului mai moale.